Srbija i Balkan

Istraživanje NSPM za RT Balkan: Ko će s Milom u drugi krug izbora u Crnoj Gori

Predsednički izbori u Crnoj Gori održavaju se 19. marta, ishod je neizvestan
Istraživanje NSPM za RT Balkan: Ko će s Milom u drugi krug izbora u Crnoj Gori© FOTO TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori, koji će se održati u nedelju 19. marta, nije objavljeno ni jedno istraživanje javnog mnjenja. Raspoloženje crnogorskih birača je za RT Balkan istraživala Nova srpska politička misao (NSPM).

Ovi izbori su dosta "čudni", napominje politički analitičar i osnivač NSPM-a Đorđe Vukadinović: "Kampanja je bila kratka, kandidati su kao na hokejaškoj utakmici pravili 'leteće izmene' sa ulaženjem i izlaženjem iz trke. Do dve nedelje pre izbora nije se znao spisak kandidata, a veliki broj građana Crne Gore, gotovo petina, samo nekoliko dana pred izbore ili ne zna, ili ne želi da se izjasni za koga će glasati. Zbog toga je nezahvalno prognozirati tačan ishod."

Ono što se sa izvesnošću može reći je da će biti drugog kruga, i da je Milo Đukanović nesumnjivi kandidat za drugi krug ali sa znatno manje procenata podrške u odnosu na njegove i DPS-ove ranije rezultate.

Veliki broj relativno ozbiljnih kandidata na suparničkoj strani će najverovatnije omogućiti Đukanoviću da kao prvoplasirani uđe u drugi krug jer jedni drugima uzimaju glasove, ističe Vukadinović.

Istraživanje je pokazalo da je trenutno na drugom mestu Jakov Milatović (Evropa sad), Andrija Mandić (Demokratski front) na trećem, Aleksa Bečić (Demokratska Crna Gora) na četvrtom, Draginja Vuksanović-Stanković (Socijaldemokratska partija) na petom, Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) je na šestom mestu, dok je influenser Jovan Radulović Jodžir na sedmom mestu.

S tim što su, naglašava Vukadinović, jedino Bečić i Jodžir skoro sigurno na tom četvrtom, odnosno sedmom mestu, dok će najveća bitka i najveća neizvesnost biti oko drugog mesta na koje pretenduju Jakov Milatović i Andrija Mandić, jer obojica imaju šanse za ulazak u drugi krug predsedničkih izbora.

Da su predizborne karte bile malo drugačije raspoređene, Vukadinović smatra da bi se čak i Đukanovićevo prvo mesto našlo pod znakom pitanja.

Pritom, Đukanović u svom delu terena ima samo Draginju Vuksanović-Stanković čiji će skoro svi birači u drugom krugu završiti kod njega, kaže Vukadinović.

Ono što upada u oči je to što čak i u najpovoljnijem raspletu po još aktuelnog predsednika Crne Gore, Milo Đukanović jedva može da računa na 40-ak odsto birača, sve sa glasovima Draginje Vuksanović-Stanković. To bi u normalnim okolnostima, ako ne bude većeg bojkota i apstinencije među njegovim protivnicima, značilo da gubi u drugom krugu.

Istraživanje je pokazalo da je među institucijama ubedljivo najbolje ocenjena Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, dok su iza nje u ovoj NATO članici najbolje ocenjene Srbija i Rusija.

Podrobnije rezultate ispitivanja raspoloženja javnosti u Crnoj Gori o Srbiji, Rusiji, NATO-u i Evropskoj uniji RT Balkan će objaviti iduće nedelje.

image