Srbija i Balkan

Milo Đukanović raspustio Skupštinu Crne Gore

Ukaz će biti objavljen u službenom listu Crne Gore
Milo Đukanović raspustio Skupštinu Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović raspustio je danas Skupštinu Crne Gore.

Kako se naglašava, Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine stupa na snagu danom donošenja, prenosi RTCG.

Ukaz će biti objavljen u službenom listu Crne Gore.

Inače, noćas je prema izmenjenom Zakonu o predsedniku istekao rok za sastav nove Vlade pa je deo Đukanovićevog pravnog tima predložio da se raspusti parlament i raspišu državni izbori.

Mandatar Miodrag Lekić više puta pozivao je stranke na dogovor.

Pregovori o novoj vladi propali su dva puta, najpre je izostala podrška predstavnika GP URA, a potom poslanika Ujedinjene Crne Gore.

Prevremeni parlamentarni izbori mogli bi da se održe krajem maja ili početkom juna, saznaju nezvanično "Vijesti".

Reakcije na Milovu odluku

Damir Šehović, predsednik Socijaldemokrata (SD) rekao je da je bilo dosta gaženja države i njenih građanskih, sekularnih i evropskih vrednosti.

"Dosta je bilo gaženja države i njenih građanskih, sekularnih i evropskih vrednosti", napisao je on na Tviteru i dodao da će "Crna Gora ponovo biti emancipovano društvo političke, nacionalne i verske tolerancije, koje je kadro da odbrani dostojanstvo naše zajedničke multietničke državne kuće".

Šef poslaničkog kluba Slaven Radunović rekao je da je bilo očekivano da predsednik države Milo Đukanović raspusti Skupštinu, navodeći da je time iskoristio šansu koju su mu dali delovi parlamentarne većine, koji nisu dozvolili da se u poslednjem momentu formira 44. vlada.

"DF je pokušao sve ne bi li se formirala Vlada i bili smo spremni da se to desi i bez jednog našeg ministra. Ali očito nisu svi bili na visini zadatka kao DF, kojem je krajnji cilj potpuna pobeda nad DPS-om ispred partijskog interesa", rekao je on za "Vijesti".

Demokratski front je, kako je rekao, spreman za izbore.

"Uveravamo sve zainteresovane u Crnoj Gori da smo više nego spremni i da očekujemo odličan izborni rezultat. Zašto smo svi zajedno generalno došli u ovi situaciju, treba pitati GP URA i `Ujedinjenu Crnu Goru` koji su zaustavili formiranje vlade", rekao je Radunović.

Filip Adžić, ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Građanskog pokreta URA, rekao je da u slučaju da Ustavni sud donese odluku da su izmene Zakona o predsedniku neustavne, stiču se uslovi da i on bude razrešen s funkcije.

"Verujem da će mnogo pre voljom građana biti smenjen nego odlukom Ustavnog suda. Odluku, Ukaz Đukanovića (o raspuštanju Skupštine) ne treba objavljivati u Službenom listu do mišljenja Ustavnog suda", kazao je Adžić.

Na to što Đukanović u Ukazu ne navodi pravni osnov za raspuštanje Skupštine, Adžić kaže da Milo kršeći Ustav nije predložio mandatara i da je mandatara predložila Skupština.

"On pokušava da spoji nespojivo i poziva se na stav 3 koji predstavlja završni akt procedure a ne osnov za raspuštanje parlamenta. Ovo predstavlja pravni manevar koji će iole ozbiljan pravnik osporiti. Ovo je očajnički pokušaj gubitnika koji je svesan da ne postoji ni tračak nade da može pobediti na predsedničkim izborima", rekao je Adžić.

Dragan Krapović iz "Demokrata" rekao je da Đukanović za ovaj potez nema uporište ni legitimitet.

"S ustavno-pravnog aspekta Đukanović nije imao pravo na ovaj potez", rekao je Krapović.

Miodrag Lekić iz DEMOS rekao je da večeras do 12 sati može da se sastavi vlada, ali da neće biti sastavljena.

"Đukanović sve vreme vodi politiku što gore to bolje. Što veća proizvodnja haosa, to je nama bolje. Ponaša se kao parcijalni, partijski predsednik, na primeru ambasadora je to pokazao", rekao je Lekić.

image