Svet

Danska sprečava Rusiju da učestvuje u istrazi o Severnom toku; Moskva: Ovo je mahinacija

Danski ministar spoljnih poslova smatra da Danska, Nemačka i Švedska vrlo dobro sprovode istragu, da im treba verovati i da mešanje Rusije nije neophodno
Danska sprečava Rusiju da učestvuje u istrazi o Severnom toku; Moskva: Ovo je mahinacijawww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard

Vlasti Danske danas su ponovo odbile da Rusiji dopuste da učestvuje u istrazi incidenta na Severnom toku 1 i 2, preneo je "Lokal Denmark". Medij dodaje da je o ovome danas bilo saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova zemlje.

Šef danske diplomatije Lars Rasmusen odluku je objasnio time što, kako je kazao, smatra da Danska, Nemačka i Švedska vrlo dobro sprovode istragu, u skladu sa vladavinom prava, te da im stoga treba verovati.

"Rekli smo Rusima da ćemo sprovesti jednu detaljnu istragu. Kada ona bude gotova, objavićemo rezultate", rekao je ovaj diplomata.

Na ovaj način on je odgovorio i na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je ovog utorka ponovio da je Moskvi veoma teško da sama sprovodi istragu jer se njenim stručnjacima ne dopušta da priđu gasovodima.

On je napomenuo i da je Rusija predložila Danskoj da se formira jedna međunarodna komisija, koja bi analizirala kakva su zapaljiva sredstva prošlog septembra bila iskorišćena pri napadu, jer je kompanija "Gasprom" svega 30 kilometara od mesta na kojem se desio incident pronašla nekakav stub, koji bi, zapravo, kako je rekao Putin, mogao biti antena za aktiviranje eksplozivne naprave.

Zbog svega ovoga, podsetimo, ruska strana ne odustaje od sprovođenja jedne objektivne istrage, na čemu insistiraju i u Ujedinjenim nacijama. Ipak, predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja pre dva dana je ponovio da su tri pomenute zemlje odbile da sarađuju sa Moskvom na istrazi o sabotaži Severnog toka. 

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije danas poručuju da je poslednji odgovor Danske "mahinacija", javila je ruska redakcija RT-a.

image