Mandić u duelu sa Đukanovićem: Vaša vlast je najgora pojava za Crnu Goru

Dugo očekivani televizijski duel, koji je Đukanović decenijama izbegavao, održao se večeras, u susret predsedničkim izborima u Crnoj Gori
Mandić u duelu sa Đukanovićem: Vaša vlast je najgora pojava za Crnu Goru© Antonio Ahel/ATAImages

Debata između predsedničkog kandidata Demokratskog fronta i koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrije Mandića i kandidata DPS-a Mila Đukanovića izazvala je mnogo pažnje u medijima. 

Mandić je izneo niz optužbi na račun vlasti Đukanovića koja je trajala 30 godina, a koju bi lider DPS-a da nastavi ostankom na funkciji predsednika države.

On je istakao da je Vladu koja je trenutno na vlasti u tehničkom mandatu izabrao i DPS, ali je dodao da preuzima odgovornost za politiku Vlade Zdravka Krivokapića.

"Nisam se pokajao zbog toga što smo došli u poziciju da formiramo tu vladu. Podržali smo tu vladu, ali smo napravili listu koja je omogućila da vas pobedimo na izborima. Prihvatam sve greške na svoj račun", poručio je Mandić.

Preboleti dečje bolesti

On je ocenio da je prethodna vlada napravila iskorak u odnosu na vlade koje je vodila Demokratska partija socijalista.

"Crna Gora je 2020. godine prvi put smenila vlast na izborima i to moramo da uvažimo kao važnu činjenicu. Ove dečje bolesti i premijera koji ne zna svoj posao moramo preboleti i krenuti napred", kazao je Mandić.

Ustupio sam mestu Zdravku Krivokapiću, nisam se pokajao, jer vaša vlast je najgora pojava za Crnu Goru, poručio je Mandić Đukanoviću. 

Naglasio je da će buduću vladu činiti Demokratski front i da će ona biti spremna da se sa svim problemima uhvati u koštac, bez uticaja stranih ambasada, što je do sada bila praksa u Crnoj Gori.

Mandić je naveo da nakon smene vlasti nije bilo revanšizma prema kadrovima DPS-a, što se za vreme prethodne vlasti dešavalo.

Poručio je Đukanoviću da je "bilo dosta" nakon 30 i više godina i dodao da ne bi učestvovao na izborima da je na njegovom mestu.

Sa druge strane, Đukanović je tokom debate istakao da su kriminal i korupcija problem mnogih društava u Evropi i svetu.

"Nas iz EU ne opominju zbog toga, nego zbog vladavine prava. To pitanje je mnogo širi problem i tome moraju doprinositi oni koji vode državu. Imamo praksu u kojoj su nove vlade prestale usaglašavanje novih zakona sa Briselom, čak ni na upozorenja oko Zakona o tužilaštvu nismo reagovali", rekao je Đukanović.

On je naveo da je stvorena percepcija da je Crna Gora najkriminalnija zemlja na svetu, ali da zapravo nije, previđajući da su u toj maloj zemlji iznikla dva najbrutalnija kriminalna klana, ne samo na Balkanu, već i u Evropi.

Đukanović: Za ekonomsku krizu kriv Krivokapić

Na optužbe za lošu ekonomsku situaciju u zemlji, lider DPS je odgovorio da je za dešavanja na finansijskom tržištu "zaslužna" vlada Zdravka Krivokapića, a ne prethodne vlade koje je vodila njegova partija.

Naglasio je da je Krivokapićeva vlada nanela ekonomiji ogromnu štetu, te da novoj vlasti neće biti lako da to ispravi. Đukanović misli da DF neće biti deo nove vlade, te da je DF prethodnom vladom i eksperimentisanjem napravio sebi štetu.

On je istakao da "treba opreznije upotrebljavati termin slobode" i da je "Crna Gora bila slobodna i pre 30. avgusta 2020. godine".

"Ja ne mislim da je naša politika, kako vi kažete, autokratski režim. Znate da je nas međunarodna zajednica prihvatila u NATO. Crna Gora je ranije pokazala određene slabosti koji su doveli do promene vlasti što je samo jedna potvrda demokratskog sazrevanja našeg društva", ocenio je Đukanović.

Đukanović je ponovio ocenu koja je stigla iz Brisela da je Crna Gora danas "rak rana Balkana" i izneo ocenu da je tokom vlasti DPS-a bila sidro sigurnosti.

Mandić: Pomagali ste ubicama Đinđića

Na optužbe Mandića da je "Sedma uprava dala dokumentaciju ubicama Zorana Đinđića", Đukanović je odgovorio da je Crna Gora štitila Zorana Đinđića, čak mu je jednom, kako je dodao, spasila glavu.

"Crna Gora nema veze sa ubistvom Đinđića, ona je bila zaštitnica svakog demokratskog i evropskog predstavnika Srbije. Njega je ubila država Srbija, Crvene beretke su bile formacija države. Za čiji račun su oni izvršili to ubistvo, da li neke strane službe, to je pitanje za tu državu. Istina se nazire i Crna Gora sa tim nema nikakve veze", naglasio je Đukanović.

Đukanović o "velikosrpskom nacionalizmu"

Lider DPS ističe da Albanija i Srbija kroz "Otvoreni Balkan" pokušavaju da nametnu svoju dominaciju u regionu.

"Potpuno mi je logično da Crna Gora ne prihvata bilo čiju dominaciju", kazao je Đukanović.

On ne smatra Srbiju neprijateljom, ali ističe da je Crna Gora ljuti neprijatelj velikosrpskom nacionalizmu.

"Ideolozi velike Srbije misle da treba da upravljaju Srbima izvan granica Srbije, a vi ste se složili sa time. Ko god pokušava da kontroliše život svojih sunarodnika u drugim državama, ruši suverenitet tih država i pogoršava situaciju u regionu", tvrdi Đukanović.

Predsednički izbori biće održani u nedelju, 19. marta, a očekuje se da će pobednik biti odlučen u drugom krugu glasanja.

Mandić vodi pomiriteljsku izbornu kampanju, ističući da je došlo vreme za pomirenje sa glasačima DPS-a, ali ne i kriminalnim strukturama te partije, dok sa druge strane Đukanović nastavlja sa napadačkim porukama usmerenim ka Srbiji.