Svet

Bivši savetnik Pentagona: SAD su godinama pripremale ukrajinsku vojsku za udare na Rusiju

Vremena kada je američko vazduhoplovstvo moglo nekažnjeno da leti su prošla
Bivši savetnik Pentagona: SAD su godinama pripremale ukrajinsku vojsku za udare na Rusiju© BMG-2048/Wikipedia

Bivši savetnik Pentagona i ambasador SAD u Nemačkoj Daglas Makgregor obelodanio je da su Amerikanci osam godina pripremale ukrajinsku vojsku za udar na Rusiju.

On je to ispričao na svom Jutjub kanalu, naglasivši da je cilj izgradnje ukrajinske armije bio da se nanese šteta Moskvi.

"Proveli smo osam godina na tom zadatku, ali nismo razmišljali o posledicama naših akcija. Nastavili smo da pogrešno smatramo Rusiju dobro naoružanom benzinskom pumpom", saopštio je, prenosi RIA Novosti.

Makgregor je predvideo da, iako SAD imaju najmoćnije i najbrojnije vazduhoplovstvo na svetu, da će pretrpeti velike gubitke u direktnom sudaru sa PVO snagama Moskve.

"Reč je o neprijatelju koji ima napredne sisteme protivvazdušne odbrane. Vremena kada je američko vazduhoplovstvo moglo nekažnjeno da leti su prošla", zaključio je nekadašnji savetnik Pentagona.

U februaru je bivši savetnik šefa Pentagona primetio da tačnost i masovnost artiljerije garantuju Moskvi uspeh u specijalnoj operaciji u Ukrajini. 

Zahvaljujući naprednoj taktici ruske armije, koristeći kompetentno izviđanje i raketno navođenje, ona uspeva da dominira na frontu i kreće se napred, naglasio je američki diplomata.

image