Ekonomija

Slamka spasa za američku banku: Deponuju 30 milijardi dolara u uzdrmanu FRB

Kolaps dve američke banke uzdrmao bankarski sektor, najveći "igrači" požurili da spasu "Prvu republičku banku" (FRB)
Slamka spasa za američku banku: Deponuju 30 milijardi dolara u uzdrmanu FRBwww.globallookpress.com © Michael Nagle/XinHua

Najveće američke banke udružile su se da deponuju 30 milijardi dolara u "Prvu republičku banku" (FRB) u pokušaju da ojačaju svoje finansije i obuzdaju posledice kolapsa dva velika zajmodavca prošle nedelje.

Najveće banke SAD "Džej Pi Morgan Čejs", "Banka Amerike", "Sitigrup" i "Vels Fargo" će svaki deponovati po pet milijardi dolara u FRB iz Kalifornije, piše "Fajnenšel tajms".

"Goldman Saks" i "Morgan Stenli" će uložiti po 2,5 milijardi dolara, dok će po milijardu problematična banka dobiti od "Bi-En-Aj Melona", "Pi-En-Si banke", "Stejt strita", "Truista" i "Ju-Es banke".

"Postupci najvećih američkih banaka odražavaju njihovo poverenje u bankarski sistem zemlje. Zajedno raspoređujemo našu finansijsku snagu i likvidnost u širi sistem, tamo gde je to najpotrebnije", navodi se u saopštenju banaka.

Uprkos tome, ostaje pitanje da li će ovaj potez ojačati poverenje investitora u "Prvu republičku", kao i zdravlje bankarskog sektora uopšte. Akcije banke, nakon oporavka u četvrtak, oslabile su više od 20 odsto u trgovanju posle radnog vremena.

Pad je usledio nakon što je banka objavila da obustavlja svoju dividendu "tokom ovog perioda neizvesnosti". Banka je takođe saopštila da će nastojati da smanji svoje zaduživanje, kao i veličinu i sastav svojih ukupnih operacija.

Menadžer hedž fonda Bil Ekman napisao je na Tviteru da je koordinisana akcija za jačanje "Prve republičke" zapravo "fiktivno glasanje o poverenju" i da se "rizik od neizvršenja obaveza FRB sada širi na naše najveće banke”.

Pod stresom, američke banke sjatile su se u Federalne rezerve za podršku nakon propasti SVB.

Majkl Feroli, glavni američki ekonomista u "Džej Pi Morganu", rekao je da je više od 300 milijardi dolara zajmova koje je Fed dao finansijskim institucijama "otprilike polovina onoga što je dato u velikoj finansijskoj krizi 2008".

"Džej Pi Morgan", savetnik FRB, pozvao je rivale da pronađu rešenje za "Prvu republičku banku", a vlada je ohrabrila banke da pomognu "Prvoj republčkoj" nakon što su njene akcije potonule, a rejting smanjen nakon kraha "Silikon veli banke", prenosi "Fajnenšel tajms" pozivajući se na osobu uključenu u pregovore.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen, predsednik Federalnih rezervi Džej Pauel i viši regulatori pozdravili su "ovaj iskaz podrške grupe velikih banaka" i ocenili da on "pokazuje otpornost bankarskog sistema".

Fed je dodao da je "kao i uvek spreman je da obezbedi likvidnost kroz 'prozor popusta' svim institucijama koje ispunjavaju uslove".

Akcije FRB porasle su za više od 10 odsto nakon objave. Njihove akcije pale su za 64 procenta u protekloj sedmici otkako je Federalna korporacija za osiguranje depozita preuzela SVB, što je izazvalo strah da će se "zaraza" proširiti na druge regionalne zajmodavce.

Da bi ojačala svoju finansijsku poziciju, banka je u nedelju uzela sredstva od Fed-a i "Džej Pi Morgana", što joj je dalo likvidnost od 70 milijardi dolara.

Agencija za kreditni rejting "Mudiz" je početkom sedmice snizio rejting za FRB zbog oslanjanja banke na neosigurane depozite i nerealizovane gubitke po hartijama od vrednosti koje se drže do dospeća.

Problemi "Prve republičke banke" usledili su uprkos uveravanjima američkog predsednika Džouzefa Bajdena da će regulatori učiniti "sve što je potrebno" da zaštite štediše.

image