Ekonomija

Osveta se služi hladna: Saudijska Arabija i geopolitika krize "Kredi Svis" banke

Pozajmicom od 54 milijarde dolara, "Kredi Svis" je praktično nacionalizovan. Ne zato što je Švajcarska to želela, nego zato što je morala
Osveta se služi hladna: Saudijska Arabija i geopolitika krize "Kredi Svis" banke© Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP

Cene akcija švajcarske banke "Kredi Svis", koja proteklih deset godina pokušava da se izbori sa nizom skandala, dramatično su pale nakon što je najveći akcionar banke - Saudijska nacionalna banka - poručio da više neće ulagati u švajcarskog zajmodavca.

Agencija Asošijeted pres "objasnila" je da su se Saudijci povukli kako bi izbegli regulatorna ograničenja koja se odnose na akcionare čiji je udeo iznad 10 odsto.

U pokušaju da se izvuče iz "bule", banka se obratila se za pomoć Centralnoj banci Švajcarske i pozajmila 50 milijardi franaka (53,7 milijardi dolara). S obzirom na istoriju problema sa likvidnošću, malverzacija i skandala, velika je verovatnoća da banka neće moći da vrati tu pozajmicu, što znači da je, praktično, "Kredi Svis" nacionalizovan.

Ugledni američki advokat, ekonomista i investicioni bankar Džejms Rikards, poznat po tome što je još 2009. upozoravao na ranjivost američkog dolara ali i rizike od ponavljanja krize 2008. godine, pružio je malo drugačije viđenje povlačenja Saudijske Arabije iz problematične banke.

Ukratko, u pitanju su geopolitički, a ne samo finansijski razlozi.

"'Kredi Svis' je bio veoma agresivan u zamrzavanju ruske imovine i primeni sankcija. Tada se Kina pridružila Rusiji. Kina je najveća mušterija Saudijske Arabije. Onda je Saudijska Arabija odbila da spase 'Kredi Svis'. Sada je 'Kredi Svis' de fakto nacionalizovan. Vidite kako sve funkcioniše?", piše Rikards.

image