Ekonomija

Kriza već sad teža nego 2008: Banke pozajmile od Feda neverovatnih 165 milijardi dolara

Posle kolapsa SVB, u strahu od krize likvidnosti, američke banke pojurile su da od Feda pozajme blizu 165 milijardi dolara, a analitičari ocenjuju da bi Federalne rezerve mogle da ubrizgaju još dva biliona dolara u bankarski sistem
Kriza već sad teža nego 2008: Banke pozajmile od Feda neverovatnih 165 milijardi dolarawww.globallookpress.com © Boris Roessler/dpa

Američke banke prošle nedelje su pozajmile 164,8 milijardi dolara iz dva programa Federalnih rezervi, što je, ocenjuje "Blumberg", pokazatelj eskalacije nervoze u finansijskom sektoru nakon propasti "Silikon veli banke" (SVB).

Podaci koje je objavio Fed pokazali su 152,85 milijardi dolara zaduživanja iz takozvanog "diskontnog prozora" - alata koji služi za održavanje likvidnosti banke - u sedmici završenoj 15. marta, što je rekordno visok nivo, u odnosu na svega 4,58 milijardi dolara nedelju dana ranije.

Prethodni najviši nivo bio je 111 milijardi dolara, koji je postignut tokom krize 2008.

Drugim rečima, banke su za nedelju dana pozajmile skoro 50 odsto više nego u vreme najgore finansijske krize. Već i ovaj podatak ukazuje na moguće razmere haosa koji predstoji.

Podaci su takođe pokazali 11,9 milijardi dolara pozajmljivanja od nove Fedove hitne rezerve, poznate kao Program bankovnog finansiranja, koji je pokrenut u nedelju.

"Blumberg" navodi, pozivajući se na analize "Džej Pi Morgan Čejsa", da novi Fedov program može da ubrizga neverovatnih dva biliona dolara (2.000 milijardi dolara) u finansijski sistem. Reč je, naravno, o novcu koji se stvara ni iz čega, takoreći, pritiskom na dugme.

Predviđanja analitičara zasnovana su na osnovu iznosa neosiguranih depozita u šest najvećih američkih banaka, ali su eksperti ponudili i "nižu" sumu od 460 milijardi dolara.

Krediti odobreni kroz ove programe američkog Feda pokazuju da je bankarski sistem i te kako nestabilan i nesiguran posle propasti SVB i njujorške "Signačur banke", piše "Blumberg".

Sadašnji postupci Feda su prepolovili ono što je u prethodnom periodu učinjeno radi obuzdavanja inflacije kroz podizanje kamatnih stopa - što je i izazvalo aktuelnu krizu.

Delete

U četvrtak popodne, najveće banke u zemlji dogovorile su plan da deponuju oko 30 milijardi dolara u "Prvu republičku banke" u nastojanju koje je organizovala američka vlada da stabilizuje posrnulog zajmodavca iz Kalifornije.

Američki trezor i Federalna korporacija za osiguranje depozita su se uključili i tokom vikenda primenili neobična ovlašćenja da zaštite sve deponente i SVB-a i "Signačur banke", a ne samo osigurane uloge do 250.000 dolara.

Fed je takođe preduzeo izuzetan korak u proširenju sigurnosne mreže garantujući da će banke imati dovoljno likvidnosti da podmire sve potrebe za depozitima.

image