Srbija i Balkan

Đukanović: Vanredni parlamentarni izbori 11. juna

Primenjujući član 92 stav 5, doneo sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun, poručio predsednik Crne Gore
Đukanović: Vanredni parlamentarni izbori 11. juna© FOTO TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da će vanredni parlamentarni izbori u toj zemlji biti 11. juna.

"Primenjujući član 92 stav 5, doneo sam odluku o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora za 11. jun", poručio je Đukanović.

On je naveo da su svi svesni duboke političke i institucionalne krize u Crnoj Gori "koju je proizvela neodgovorna većina".

Istakao je da je jedini način za rešavanje aktuelne krize bilo skraćenje mandata parlamentu i raspisivanje izbora, nakon kojih će Crna Gora dobiti novu vladu koja će raditi u punom kapacitetu.

"Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta vladi je izglasano nepoverenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata. Ubeđen sam da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora. Umesto toga, promenljiva većina pribegla je neustavnom delovanju i donela izmene Zakona o predsedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se završio pokušaj formiranja Lekićeve vlade", izjavio je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje novinara o obrazloženju odluke o raspuštanju Skupštine, predsednik Crne Gore je rekao da se pozvao na Ustav i "vrlo jasnu normu".

"Da li sam se pozvao na Zakon o predsedniku, za koji sam kazao da je neustavan i da me ne obavezuje? Taj zakon je deo pravnog sistema, i biće dok ga Ustavni sud ne isključi, a isključiće ga. Ozbiljan odnos me navodi na ovaj rezon - taj zakon je deo pravnog sistema, šta god ja o njemu mislio. Oni koji su ga kreirali stvorili su neka neustavna rešenja. Na današnji dan taj zakon je važeći. Bez ikakvog poziva na taj zakon, s pozivom na Ustav, predsednik ima pravo da ukazom raspusti parlament. To je razumljivo i čisto tumačenje, nakon detaljnog sagledavanja s timom pravnika. U ukazu se zakon ne pominje. Pozvao sam se direktno na član 92 Ustava", istakao je.

Podsetimo, Đukanović je juče raspustio Skupštinu Crne Gore, nakon što je prema izmenjenom Zakonu o predsedniku istekao rok za sastav nove vlade, pa je deo pravnog tima crnogorskog predsednika predložio da se raspusti parlament i raspišu državni izbori.

image