Zašto nastaje prolećni umor

Iako je napolju divan i sunčan dan vi ste bezvoljni, osećate se iscrpljeno i umorno. Pospanost i tuga koja vas obuzimaju, samo su način na koje telo pokušava da se prilagodi novom godišnjem dobu, a vi zapravo osećate - prolećni umor. Zašto nastaje prolećni umor i kako prevazići period promena i uživati u sunčanim danima?
Zašto nastaje prolećni umor© freepik/pch.vector

Kada dođe proleće, skoro svaka druga odrasla osoba prvo mora da prevaziđe sezonski umor, pre nego što ponovo povrati svoj uobičajeni nivo energije. Prolećni umor ili prolećna letargija, odnosi se na stanje umora, smanjenu energiju ili depresiju povezanu s početkom proleća. Iako nije bolest, lekari kažu da se organizam prilagođava promenama vremena i sve dužem dnevnom svetlu. Bioritam tela se menja, jer sve veća količina sunčeve svetlosti izaziva hormonalne promene u telu. Ali dobra vest je što ovaj osećaj traje najviše nekoliko nedelja!

Zašto nastaje 

Poput životinja u hibernaciji, ljudi zimi blago snižavaju telesnu temperaturu, a nedostatak svetlosti dovodi do pasivnijeg načina života. Kada napolju ponovo postane toplije, temperatura tela se blago povećava, a metabolizam i hormonska ravnoteža se prilagođavaju novim svetlosnim uslovima. Krvni sudovi se šire i krvni pritisak pada. Svi ovi procesi mogu privremeno sniziti nivo energije onih koji su skloni tom stanju. 

Kako se izboriti a prolećnim umorom

U ovom periodu, važno je vratiti telu ono što mu je nedostajalo tokom zime: sunce, svež vazduh i ishranu bogatu vitaminima. Suplementi vitamina C, A , B i E, kao i selen, bakar, mangan pomoći će vam da se osetite bolje. Ukoliko ne želite da pijete suplemente, možete dobiti svoju dozu vitamina i minerala i iz zdrave ishrane. Pre svega, raznovrsno voće i povrće (najbolje sveže), žitarice celog zrna, a hranu bi trebalo unositi u nekoliko laganih obroka tokom dana. Razmak od tri sata je idealan, smatraju nutricionisti, ali ne bi trebalo da prođe više od pet sati između obroka. Takođe, kako bi izbegli osećaj naglog pada energije, smanjite unos šećera. 

Ne zaboraviti ni hidrataciju tela, a prijatna pomoć su ceđeni sokovi koji se mogu piti tokom celog dana.

Promenom godišnjeg doba, trebalo bi veću pažnju obratiti na svakodnevno kretanje. Sa početkom proleća, počinje ranije da sviće, pa je lakše i ustati ujutru. Iskoristite ove jutarnje sate za šetnju ili trčanje i, ukoliko vam uslovi dozvoljavaju, vozite se biciklom na posao umesto automobilom ili gradskim prevozom. Redovnim boravkom napolju, na dnevnom svetlu, dobija se doza sunčeve svetlosti koja će automatski podići raspoloženje i motivaciju. Tokom ovih prvih toplih dana bi trebalo češće izlaziti napolje, jer će se pod dejstvom dnevne svetlosti sintetisati hormon koji podiže raspoloženje serotonin (hormon sreće), a smanjiti proizvodnja melatonina (hormona spavanja).

Ukoliko vam je kretanje otežano, jer patite od otečenih nogu ili imate probleme sa venama, potrebno je da budete posebno obazrivi. Sa toplijim vremenom, dolazi do širenja krvnih sudova, što se kod osoba sa proširenim venama, može manifestovati kao bolovi u mišićima. Na tržištu postoje specijalne čarape koje se većinom nose kod aukutnih problema sa venama ili tokom dužeg leta u avionu, ali mogu poslužiti i olakšanju ovih sindroma tokom proleća. Kad se oslobodite osećaja težine u nogama, osećaćete se lakše i kretanje će samim tim biti olakšano. Takođe, jutarnje tuširanje na smenu sa toplom i hladnom vodom, stimulisaće cirkulaciju i dobar protok krvi. Najbolje je, smatraju lekari, završiti tuširanje hladnom vodom.

Ukoliko i pored svih saveta, i dalje osećate umor, trebalo bi u konsultaciji sa lekarom, proveriti krvnu sliku. Pad gvožđa i folne kiseline ima iste simptome kao prolećni umor i najčešće se javlja kod žena.