Magazin

Kako funkcioniše intuicija

"Intuicija je sveti poklon, dok je razum verni sluga. Stvorili smo društvo koje veliča slugu i zaboravilo je na poklon" - ovako je Albert Ajnštajn opisao šesto čulo, onaj osećaj "u stomaku" kada predosećamo neki događaj ili susret, a ne znamo kako da ga objasnimo. Kako dolazi do tog osećaja, da li intuicija zapravo postoji i da li je ženska intuicija bolja od muške?
Kako funkcioniše intuicija© canva/ TheaDesign

Sposobnost da nešto saznamo ne oslanjajući se na teoretsko ili eksperimentalno izučavanje, već isključivo na sopstvene osećaje naziva se intuicija, a sama reč latinskog je porekla i znači posmatrati. Jako dugo je izučavanje ovog fenomena bilo rezervisano za magove i filozofe, koji su taj "osećaj u stomaku" objašnjavali darom od Boga, dok je Platon smatrao da je intuicija dobijanje znanja direktno iz sveta ideja, odnosno kolektivnog nesvesnog sveta. Postepeno, s početka 17. veka intuicija je dobijala racionalističku podlogu, a zahvaljujući Reneu Dekartu i Benediktu Spinozi, intuiciju su počeli posmatrati kao vid razmišljanja. Tek sredinom 19. veka na ovaj fenomen obratili su pažnju i psiholozi.

Danas većina naučnika smatra da je intuicija nesvesna forma intelekta, zahvaljujući kojoj donosimo zaključke opirući se na empirijska pravila. Ipak, ima i onih koji se sa ovom teorijom ne slažu, nazivajući intuiciju jednom od dva sistema donošenja odluka: dok je jedan sistem (onaj koji se opire na činjenice i razum) dosta sporiji, ali i precizniji, intuicija (koja se oslanja na osećaje) je brža, ali nepouzdanija.

Tipovi intuicije

Zavisno od načina na koji se manifestuje, naučnici su intuiciju podelili na nekoliko tipova, od kojih se izdvajaju:

  • Ekspertska intuicija - ona koja je zasnovana na profesionalnom iskustvu
  • Umetnička intuicija - koja je prisutna kada se generišu neke nove kreativne i perspektivne ideje
  • Socijalna intuicija - služi da nam pomogne u domenu odnosa sa drugim ljudima
  • Privremena intuicija - neobjašnjivi osećaj koji nam govori da je "baš sad pravo vreme" da nešto uradimo

Svaki od ovih tipova može biti manje ili više razvijen, a da bi se donele prave odluke (zasnovane na osećaju) potrebno je da sva četiri tipa budu razvijena.

Kako intuicija "radi"

I samo razumevanje činjenice da je nešto intuicija je intuitivno, budući da svi znaju za ovaj predosećaj, ali malo ko ume da objasni kako intuicija zapravo funkcioniše. Bez obzira na to, naučnici su ipak uspeli da nakon brojnih istraživanja definišu nekoliko karakteristika intuitivnih zaključaka:

Intuicija se ne može kontrolisati - ideje, predosećaji i zaključci javljaju se potpuno spontano i neplanirano, a njihovo namerno izazivanje je nemoguće, kao što je nemoguće i blokirati njihov nastanak.

Intuicija je zasnovana na neosvešćenom iskustvu - ako osećate da nešto treba u određenoj situaciji da uradite, ali ne znate kako ste do tog zaključka došli, vrlo je verovatno da ste se sa takvom, ili nekom sličnom situacijom u prošlosti već susretali: taj "susret" ne mora biti nešto konkretno - može se desiti da ste kao mali u nekom filmu videli da se glavni junak našao u toj situaciji i to vam je ostalo zabeleženo u podsvesti. Ceo proces "odmotavanja klupka" vaših sećanja sigurno nećete moći da uspostavite i osvestite, ali neke njegove delove sigurno hoćete.

Intuitivni zaključci su veoma snažni motivatori - praktično uvek intuitivni zaključci vode ka nekoj akciji, te su sjajnan način da se izađe iz zone komfora.

Ženska intuicija - mit ili stvarnost

Postoji mišljenje da je intuicija razvijenija kod žena nego kod muškaraca, kao i da se žene na nju češće oslanjaju prilikom donošenja odluka i izvođenja zaključaka nego na logične činjenice. To delimično jeste istina, budući da se kod devojčica (a kasnije i devojaka) od ranog doba podstiče emotivniji pristup svim situacijama, dok se kod dečaka podstiče logičko razmišljanje i zaključivanje.

Takođe, naučnici su dokazali i da su ljudi skloni ocenjivanju kvaliteta intuicije kod pripradnika svog pola, iako u suštini ne postoji razlika u kvalitetu muške i ženske intuicije i obema se može podjednako verovati.

Da li je intuiciju moguće razviti

Kako je intuicija veoma korisna kada se odluka mora doneti brzo, nije zgoreg da se poradi na njenom razvoju. Evo nekoliko jednostavnih načina da vašu intuiciju razvijate:

Slušajte svoje telo, a ne samo glas razuma - nekada su fizički osećaji poput mučnine, glavobolje ili bola u stomaku dobar pokazatelj koji može pomoći u donošenju odluke. Ako vam telo daje negativne i neprijatne signale, veoma je moguće da nešto nije kako treba.

Meditirajte i radite vežbe disanja - glas intuicije nekada je skoro nečujan, a da biste ga čuli potrebno je da oslušnete sebe iznutra i "popričate sa sobom".

Provodite što više vremena u prirodi - još jedan vid meditacije je provođenje vremena u prirodi, na čistom vazduhu, u uslovima u kojima ćete moći da svoj um očistite od informacionog zagađenja kome ste svakodnevno izloženi.

image