Srbija i Balkan

Vučić: U Ohridu ću zastupati interese Srbije, sutra sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti

"Nešto su ovi zabrinuti, šta im je, ne znam ni sam", rekao je Vučić
Vučić: U Ohridu ću zastupati interese Srbije, sutra sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada pristojnom razgovoru u Ohridu i mogućnosti da se stvari pomeraju, ali i da tamo ne ide sa porukama, jer je sve što je imao rekao u lice specijalnim predstavnicima za dijalog EU i SAD Miroslavu Lajčaku i Garbijelu Eskobaru.

"U Ohrid ne putujem sa porukama, već zastupam interese države Srbije i našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić u Inđiji odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da veruje u pozitivan ishod susreta u Ohridu, i to sa kakvim porukama putuje u Severnu Makedoniju.

Predsednik je naglasio da se ne bavi trikovima i porukama, kao što to neki drugi rade.

Dodao je da bi sada mogao da pita šta je sa onim izmišljenim planom koji je objavljen juče, svuda, po svim društvenim mrežama.

"Laži koliko god hoćete, srećan sam što se time ne bavim. Ti trikovi imaju kratak vek trajanja, nemam nikakve posebne poruke, sve što je trebalo da poručim rekao sam i Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru u lice pre dan ili dva dana kada su bili u Beogradu", rekao je Vučić.

Naglasio je da će to sutra reći i Žozepu Borelju i Aljbinu Kurtiju.

Dodao je i da se iznenadio kada je čuo da će u Ohridu biti više od 200 medijskih kuća i naveo da ne zna šta ljudi očekuju, prenosi Tanjug

"Nadam se pristojnom razgovoru, i tome da stvari možemo da pomeramo, a hoće li to biti ili ne, nisam preveliki optimista. Što se tiče Srbije, Srbija je uvek spremna da razgovara o kompromisnim rešenjima, ostalo sve znate, ništa se nije promenilo od skupštinske rasprave i zaključaka koje smo donosili", rekao je Vučić.

Vučić: Priština zapadno čedo i oni moraju da ga ljuljaju

Predsednik Srbije je istakao da Zajednica srpskih opstina može da se formira samo na osnovu četiri dokumenta koja su potpisana, a to su dokumenti o upravljačkom timu, principima, implemenatacioni i osnovni, odnosno prvi sporazum.

"Sva četiri su potpisana i njihov sadržaj mora da bude ispunjen. A njihove fantazmagorije o danskim, švedskim i drugim modelima, nisam naročito zainteresovan, zainteresovan sam za ono što je potpisano da bude ispunjeno", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara povodom predloga 15 evropskih modela za formiranje ZSO koje spominje Aljbin Kurti i da li je Upravljački tim dao Miroslavu Lajčaku ovlašćenje da to može da predlaže.

Vučić je naveo i da ne misli da je Lajčak to na taj način rekao, jer ga je za to pitao, ali je naveo i da bez obzira na to šta neko proučava i da li želi da obesmisli, ZSO mora da ide u skladu sa onim što je potpisano.

On je ocenio i da ako neko traži dovoljan razlog da bi se Srbija za nešto okrivila to će uvek naći i dodao: "Nisu vam potrebni neki novi modeli, nemojte da se mučite da izmišljate ono što nema veze sa istinom".

Vučić je dodao i da pozicija Srbije nije idelana, jer je Priština "njihovo čedo i oni moraju da ga ljuljaju i čuvaju".

Rekao je da je Srbija uvek u težoj poziciji, a oni koji podržavaju integritet Srbije imaju svoje probleme.

"Tako da smo ostali između čekića i nakovnja, ali izvući ćemo Srbiju na dovoljno pametan i mudar način i moći ćemo da se ponosimo ovakvim kompanijama i u budćnosti, jer i njihov uspeh, uvek uspeh Sbrije", rekao je predsednik u Inđiji tokom posete Sremskom okrugu.

Vučić: Sutra sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra ujutru, tokom njegovog boravka u Ohridu, biti održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Vučić je tokom obilaska novog objekta PU "Poletarac", objekat "Kockica 2" u Rumi, rekao svom saradniku da zove ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da sazove sednicu Biroa.

"Nešto su ovi zabrinuti, šta im je, ne znam ni sam", rekao je Vučić u jednom trenutku tokom obilaska objekta zajedno sa novinarima, prenosi Tanjug.

Tokom obilaska, Vučić je na telefonu video obaveštenje da su sudije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu izdale nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

"Ode svet, samo da mi ne odemo za njim. Taman sam mislio da ima lepih vesti. Samo da izbegnemo i da ne ide sve po našoj glavi", rekao je Vučić.

image