Srbija i Balkan

Borelj: Sve oči uprte u Ohrid, idem tamo sa nadom da će biti napretka

Imamo dugačku istoriju dogovora koji nisu nikad bili primenjeni, ovaj dogovor mora da bude primenljiv, rekao je šef evropske diplomatije
Borelj: Sve oči uprte u Ohrid, idem tamo sa nadom da će biti napretka© Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je nadu da će sutra u Ohridu, na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija oni biti spremni da se saglase i o praktičnim koracima koji treba da uslede u normalizaciji odnosa dveju strana.

On je u Skoplju, nakon sastanka sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, zahvalio Severnoj Makedoniji na podršci u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i izrazio nadu da će "lepi ohridski pejzaž kreirati lepu atmosferu potrebnu da bi se došlo do dogovora".

Borelj je ukazao da bi na sastanku u Ohridu trebalo da se nađu praktični koraci što treba da se slede u konkretnom vremenskom roku, šta da se uradi, kada i kako.

"Zato što imamo dugačku istoriju dogovora koji nisu nikad bili primenjeni. Razlika je u tome što ovaj dogovor mora da bude primenljiv. Treba da se saglasimo kada i kako da se primeni", naglasio je on.

Od poslednjeg sastanka u Briselu, kaže Borelj, vođena je aktivna diplomatija na visokom nivou i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak je putovao u Beograd i Prištinu. Obe strane su dale svoje komentare o aneksu primene.

"O tome ćemo da razgovaramo sutra i da napravimo konsolidovanu verziju aneksa. Nadam se da će Kosovo i Srbija biti spremni da se saglase o finalnoj verziji ovih razgovora. Ovaj aneks primene treba da postane integralni deo dogovora da bi bilo jasno kako imamo nameru da primenimo odredbe", istakao je Borelj.

Prema njegovim rečima, ako se u tome uspe, onda će se odnosi Beograda i Prištine učiniti održivim, dugoročnim i orijentisanim ka budućnosti, čime treba da se savlada konstantna kriza u kojoj smo bili poslednjih meseci.

"Ovo će imati jasan i pozitivan ishod na evropski put Kosova i Srbije i poboljšaće stabilnost regiona. Nadam se da ćemo kreirati novu dinamiku proširenja koja treba da bude korisna za sve u regionu", rekao je on.

Borelj je završio svoj govor rečima da ide u Ohrid "sa nadom da će biti napretka", da je ovo "mogućnost koja ne sme da se propusti" i da su "danas oči EU i Zapadnog Balkana okrenute ka Ohridu".

Dodao je da će u ponedeljak da izvestiti ministre spoljnih poslova EU o razgovorima u Ohridu, a evropski lideri će biti obavešteni u četvrtak i petak iduće nedelje.

Predsednik Severne Makedonije je izjavio da je veliki deo sastanka sa Boreljem bio posvećen sutrašnjem sastanku, posebno važnom regionalnom pitanju koje već dugo godina stoji na agendi Zapadnog Balkana i čije rešavanje može samo da pomogne da brže približavanje celog regiona u EU.

"Za nas je posebno važno što je ova važna sesija održava u Ohridu zato što je to znak da je Severna Makedonija napravila teške kompromise i da je pokazala netipično balkansko ponašanje i u funkcionira kao prava multietnička demokratija što je retkost i u širem okviru", izjavio je on.

image