Srbija i Balkan

Vučić: Postignut nekakav dogovor, nisam ništa potpisao, ZSO prioritet

Nakon 12 sati završeni sastanci u Ohridu, gde se održavaju pregovori Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije
Vučić: Postignut nekakav dogovor, nisam ništa potpisao, ZSO prioritet© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

"Priština se obavezala da će početi formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ohridu po završetku maratonskih pregovora sa Prištinom uz posredovanje EU. 

Zajednica će biti formirana, kako je naglasio, u skladu sa prethodnim dogovorima. 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su se Beograd i Priština složili da primene Aneks o sprovođenju evropskog predloga o Kosovu i Metohiji.

Sastanci su trajali više od 12 časova.

Srpsku delegaciju u Ohridu predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u ime Prištine pregovara premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Sastanak, koji je sazvao visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj odvija se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Prvo su održani odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, nakon čega je usledio zajednički trilateralni sastanak koji je trajao od 15 časova.

U zvaničnoj najavi iz Brisela, ističe se da će sastanak biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Sve najnovije vesti iz Ohrida mogli ste da pratite iz minuta u minut uživo u blogu RT Balkan.

  • 19. mar 2023 • 00:02

    00:02

    Eskobar: Lideri pokazali hrabrost

    Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom na sastanku na najvišem nivou u okviru dijaloga Srbije i Kosova u Ohridu.

    "Veoma sam zadovoljan postignutim. Veoma sam zahvalan evropskim prijateljima što su nas doveli do toga, a liderima na prikazanoj političkoj hrabrosti da to postignu", rekao je Eskobar u kratkoj izjavi novinarima.

    On je ocenio da je taj dogovor od ogromnog značaja za region.

  • 18. mar 2023 • 23:56

    23:56

    Vučić se sutra obraća javnosti

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima Srbije sutra u 11 sati i pokazati i objasniti plan, saznaju Novosti.

  • 23:48

    Kurti: Srbija beži od potpisivanja

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je Beograd, kao i 27. februara, i danas u Ohridu, izbegao potpisivanje Aneksa o primeni sporazuma EU.

    Međutim, Kurti je rekao da postoji dogovor između pregovaračkih strana. 

    "Došli smo u Ohrid da potpišemo sporazum sa planom implementacije. Postigli smo javnu saglasnost o Aneksu o primeni Sporazuma EU. Druga strana, kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja. Na EU je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno obavezujući", rekao je Kurti.

    On je dodao da postoji član koji govori o stepenu samoupravljanja za srpsku zajednicu i naveo da će se rukovoditi "najvišim standardima" kako Srbi ne bi bili diskriminisani.

    Dodao je da ne treba zaboraviti da je "Ahtisarijev predlog stvorio ogroman prostor i mogućnosti da Srbi uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe".

    Na pitanje da li će krenuti u formiranje ZSO, budući da je dogovoreno da se to počne odmah, Kurti je odgovorio:

    "Član 10 koji znači de fakto međusobno priznavanje, podrazumeva primenu svih dosadašnjih sporazuma. Ja sam ponavljao da bilo kakvo sprovođenje tih sporazuma niti može niti mora da bude u suprotnosti sa ustavom Kosova. Rekao sam i predsedniku Srbije i predstavnicima međunarodne zajednice da ne ponavljamo istu grešku i da ne izgubimo još jednu deceniju. Oni nisu marili šta se zapravo dešava sa ustavom Kosova", rekao je Kurti

    .On je naveo da u aneksu piše"„odmah" što znači da počinju razgovori o samoupravi srpskih opština, ali da to ne znači Zajednica srpskih opština.

    Kurti tvrdi da su takvi razgovori već počeli, ali da treba još mnogo da bi se došlo do konkretnog zaključka.

  • 23:22

    Borelj: Beograd i Priština se složili da primene Aneks o sprovođenju evropskog predloga

    Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su se Beograd i Priština složili da primene Aneks o sprovođenju evropskog predloga o Kosovu i Metohiji.

    "Cilj je bio da se Priština i Beograd dogovore kako da sprovedu sporazum prihvaćen na prošlom sastanku u Briselu", rekao je Borelj i dodao da je dogovor postignut krajem februara, a danas se razgovaralo kako da bude primenjen.

    "To znači praktičan primer šta treba da bude urađeno, kada i na koji način", rekao je Borelj.

    Pomenuo je i član 7 o kome se mnogo raspravljalo po pitanju "Samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu".

    "Za član 7 "Kosovo" je pristalo da počne odmah, a kada kažem odmah, mislim odmah, pregovori za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice", rekao je Borelj.

    On je istakao da su strane posvećene da implementiraju sve obaveze.

    Borelj je dodao i da su se strane dogovorile da potvrde dogovor o nestalim osobama.

  • 23:18

    "Rekao sam koje su naše crvene linije"

    Na pitanje da li ima rokova, Vučić je rekao:

    "Imamo da formiramo zajednički monitoring, komisiju kojom će da predsedava EU u roku od 30 dana, odmah da se krene u formiranje ZSO, takođe da napravimo deklaraciju o nestalim osobama. Donatorska konferencija za pet meseci".

    Prema njegovim rečima u ovom delu Srbija nema mnogo obaveza, ne želi nikoga da obmanjuje, ali će, kada se budu sastajali sledeći put, pričati o obavezama Srbije.

    "Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije", dodao je predsednik Srbije.

  • 23:11

    "Priština se obavezala na ZSO

    "Priština se obavezala da će početi izgradnju zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji", dodao je Vučić.

  • 22:39

    Vučić: Dogovorili smo nekoliko tačaka

    "Danas je bio dan u kome je trebalo da dogovorimo implementacioni plan. Nekakav dogovor smo postigli, ja sam zadovoljan zbog toga, ali svakako to neće biti sve", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle maratonskih razgovora u Ohridu.

    "Ovih nekoliko tačaka koji smo dogovorili će postati deo pregovaračkog okvira za obe strane, i za Beograd i za Prištinu", rekao je Vučić.

    "U ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili, one će postati deo pregovaračkog okvira za obe strane, i za Beograd i Prištinu i Evropski savet doneće odluku da to postane deo pregovaračkog okvira", rekao je Vučić.

    "Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet na putu, procesu koji je dugačak, Evropska unija procenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav. U implementacionom planu, gde će stajati da smo primili k znanju da će EU nezavisno ua svaku od strana procenjivati šta je urađeno", izjavio je Vučić.

    On je naglasio da je važno da će stajati da će biti osnovana ZSO u skladu sa prethodnim sporazumima.

    Kako je rekao, govorilo se i o nestalim osobama, donatorskim konferencijama, a implementacioni plan svakako će morati da se nadograđuje.

    "Albanska strana će da insistira kako nisam potpisao ništa. Stavili smo do znanja šta su crvene linije, ali mislim da smo napravili dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi i da ćemo krenuti nešto da radimo. Nije bio dan D, ali je bio konstruktivan dan", rekao je Vučić.

    On je najavio da će sutra predstaviti građanima Srbije svaku tačku i objasniti sve šta se zbivalo.

    "Od ponedeljka i utorka biću spreman da primim na konsultacije predstavnike poslaničkih grupa", istakao je Vučić.

  • 22:35

    Sedma sila u Ohridu

    Predstavnici sedme sile na niskom startu očekujući izjave učesnika pregovora između Beograda i Prištine u Ohridu.

  • 22:18

    Očekuje se obraćanje Vučića

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima Srbije nakon sastanaka koji su održani u Ohridu.

  • 21:59

    Završen sastanak, očekuje se obraćanje Borelja

    Portparol EU Peter Stano objavio je na Tviteru da je trilateralni sastanak završen i da se očekuje obraćanje Borelja.

image