Rusija

Nebenzja: UN mogu da prihvate nezavisnost tzv. Kosova a ne mogu DNR?!

Poziv upućen predstavnicima tzv. Kosova da govore u Savetu je jasno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti 1244, naglasio je stalni predstavnik Rusije pri UN
Nebenzja: UN mogu da prihvate nezavisnost tzv. Kosova a ne mogu DNR?!Getty © Drew Angerer / Staff

Stalni predstavnik Albanaca u UN Ferit Hodža pokušao je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da objasni da su govori kosovskih predstavnika u SB legitimni, za razliku od govora predstavnika Donjecke Narodne Republike, ali nije mogao da odgovori na pitanje stalnog predstavnika Rusije Vasilija Nebenzje o tome da li su UN priznale nezavisnost tzv. Kosova.

Na sinoćnoj sednici SB UN došlo je do rasprave. Zapadne zemlje nisu dozvolile da se sasluša izveštaj ombudsmana DNR Darije Morozove, jer, kako je izjavila stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas Ginfild, ako bi Savet dozvolio Morozovoj da govori, to bi ukazivalo na pokušaj "legitimizacije nelegalnih vlasti DNR".

Upravo zbog toga Nebenzja je optužio Zapad za "beskrupuloznu igru", podsećajući da Savet bezbednosti redovno poziva predstavnike "Kosova" da govore na sastancima.

"Ono što se desilo s Darijom Morozovom je povod da razmislimo o tome kako ćemo u budućnosti razmatrati zahteve kolega za brifinge. Naš američki kolega je rekao da je neprihvatljivo slušati govornike s nepriznatih teritorija, i da to predstavlja kršenje rezolucija. Međutim, poziv upućen predstavnicima tzv. Kosova da govore u Savetu je jasno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti 1244. Uzećemo u obzir principijelan stav naših američkih kolega o ovom pitanju", rekao je Nebenzja.

Reči ruskog izaslanika izazvale su burnu reakciju njegovog albanskog kolege Ferita Hoje, koji smatra da predstavnici samoproglašenog Kosova i DNR "nemaju ništa zajedničko, poređenje je apsolutno veštačko".

"Nezakonito pripojena tzv. DNR i 'Kosovo' nemaju ništa zajedničko. Da li treba da podsećamo naše ruske kolege da je Međunarodni sud pravde izdao savetodavno mišljenje u kojem se navodi da deklaracija o nezavisnosti 'Kosova' usvojena 2008. godine nije prekršila međunarodno pravo? Moram da podsetim ruske kolege da je međunarodno priznanje 'Kosova' dobro poznato dok teritorije tzv. DNR i LNR, anektirane silom, mogu postojati samo u ruskim planovima i snovima", rekao je Hodža.

Nebenzja je odgovorio da Moskva nema primedbi na učešće predstavnika Beograda na sednicama Saveta bezbednosti, a onda je upitao albanskog diplomatu: "Postaviću jedno pitanje i možda će on odlučiti da odgovori ovde u ovoj sali. Recite mi, da li smatrate da su UN priznale nezavisnost 'Kosova'?"

Stalni predstavnik Albanije nije odgovorio na ovo pitanje.

Četiri zemlje (Rusija, Brazil, Gana i Kina) su glasale za podršku Morozove da se obrati, osam (Albanija, Velika Britanija, Malta, SAD, Francuska, Švajcarska, Ekvador i Japan) je bilo protiv, a tri zemlje (Gabon, Mozambik, UAE) su bile uzdržane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 11. marta da neće podržati članstvo samoproglašene republike Kosovo u UN i da neće priznati njenu nezavisnost.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije održani su od 23. do 27. septembra 2022. godine.

Prema rezultatima plebiscita u DNR, 99,23 posto je glasalo za ulazak u Rusku Federaciju, u Luganskoj Narodnoj Republici – 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti – 87,05 posto, a u Zaporoškoj oblasti – 93,11 odsto glasača.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 30. septembra, na osnovu rezultata referenduma, potpisao sporazume sa šefovima regiona o njihovom prijemu u Rusku Federaciju.

image