Svet

Herš zna više o slučaju Severni tok nego što može da kaže

Dobitnik Pulicerove nagrade ne želi da ugrozi svoje izvore, a za verziju da proukrajinska grupa stoji iza sabotaže gasovoda smatra da je neverovatno glupa
Herš zna više o slučaju Severni tok nego što može da kažeGetty © Alex Wong / Staff

Američki novinar Simor Herš rekao je u intervjuu za nemački "Ekspres" da ima dodatne informacije o situaciji sa Severnim tokom, ali da ne može da ih podeli s javnošću.

"Svesni ste kakva su naređenja dobijali. Znam mnogo više o tome nego što želim da kažem. Ali moram da zaštitim ljude koji me obaveštavaju", istakao je novinar.

Herš je dodao da ne sumnja da je u pravu u vezi sa opisanim događajima i ismejao je verziju da je sabotažu sprovela "proukrajinska grupa".

"Priča o jahti koju su koristili za potrebe dubokog zarona, pa to je tako glupo, neverovatno. Ovo je luda priča bez izvora", rekao je Herš.

Dobitnik Pulicerove nagrade je u intervjuu izneo i vrlo oštar stav o izveštavanju u američkim medijima, tj. tvrdnju da tamošnji mediji ne žele da kritikuju predsednika SAD.

"Kada bismo otpustili 90 odsto urednika, bilo bi nam mnogo bolje jer se oni veoma plaše da napišu nešto kritičko o Bajdenu. Misle da vraćaju republikance na mesto predsednika", rekao je on.

Takođe, nije uveren u predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovo spoljnopolitičko osoblje: "Mislim da su veoma uskogrudi. Bavili su se samo plasiranjem loših priča o Rusiji i Kini, što je dovelo do približavanja dveju zemalja." 

Slavni novinar je rekao u intervjuu i da ne očekuje pobedu Kijeva u aktuelnom rusko-ukrajinskom sukobu, naprotiv.

"Rusija će pobediti u ovom ratu", eksplicitan je Herš.

U februaru je Simor Herš objavio članak u kojem je izneo tvrdnju da su sabotažu Severnog toka inscenirale SAD uz pomoć NATO saveznika: u leto 2022, tokom vežbe Alijansine BALTOPS, američki ronioci minirali su cevovode, a tri meseca kasnije Norvežani su postavili eksplozivne naprave. Po Heršovim rečima, odluku o operaciji doneo je Bajden.

image