Rusija

Zaharova Danskoj: Nećete gurnuti pod tepih sabotažu Severnog toka

Kopenhagen, koji revnosno brani interese SAD u Evropi, od samog početka nije bio zainteresovan za sprovođenje istrage koja bi mogla da rasvetli prave počinioce i naručioce terorističkih napada, istakla je ruska zvaničnica
Zaharova Danskoj: Nećete gurnuti pod tepih sabotažu Severnog tokawww.globallookpress.com © Cover Images

Uprkos odbijanju danske strane da zajednički istraži sabotažu Severnog toka, rusko Ministarstvo spoljnih poslova nastaviće da traži odgovore na ranije postavljena pitanja.

"Ovo nećete gurnuti pod tepih", poručila je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova na kanalu na Telegramu.

Samo sveobuhvatna i otvorena međunarodna istraga, uz obavezno učešće ruskih predstavnika, kako je navela, moći će da pruži pouzdane i objektivne podatke o uzrocima, izvršiocima i naručiocima sabotaže.

"Kopenhagen, koji revnosno brani interese SAD u Evropi, od samog početka nije bio zainteresovan za sprovođenje istrage koja bi mogla da rasvetli prave počinioce i naručioce terorističkih napada", naglasila je ona.

Kopenhagen je, kako je rekla, oduvek služio interesima svojim prekomorskih pokrovitelja, a tome ide u prilog činjenica da je Danska dve i po godine namerno odlagala razmatranje pitanja o davanju dozvole kompaniji "Severni tok 2 AG" za izgradnju gasovoda Severni tok 2, podsetila je Zaharova.

Prema njenim rečima, isključenjem Rusije iz istrage i skrivanjem informacija, šef danskog Ministarstva spoljnih poslova nazvao je stvari pravim imenom.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je više puta tražilo detalje rezultata istrage od danskih vlasti, naglašavajući da se do danas nisu dobili nikakva razumljiv odgovor niti rezultat istrage, uprkos činjenici da je Rusija vlasnik oštećenih gasovoda.

Kopenhagen nije smatrao da je potrebno da odgovori na zvanično saopštenje premijera Ruske Federacije Mihajla Mišustina upućenu još oktobra 2022. godine premijeru Danske sa predlogom za učešće predstavnika ruskih nadležnih savezne izvršne vlasti i "Gasproma" u istrazi, podsetila je ruska zvaničnica.

image