Zaharova: Ako hoćete mir, ukinite sve nezakonite antiruske sankcije i tužbe

Entonija Blinkena je "nedvosmisleno izneo destruktivnu američku i, shodno tome, ukrajinsku poziciju, rekavši da su SAD spremne da nastave da snabdevaju Kijev oružjem i vojnom opremom, a ne na diplomatsku interakciju sa Rusijom u cilju upravljanja krizom, primetila je ruska zvaničnica
Zaharova: Ako hoćete mir, ukinite sve nezakonite antiruske sankcije i tužbewww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Sastavni deo rešavanja sukoba u Ukrajini trebalo bi da bude ukidanje svih nezakonitih sankcija i tužbi protiv Rusije pred međunarodnim sudovima, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Podsetila je na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je "nedvosmisleno izneo destruktivnu američku i, shodno tome, ukrajinsku poziciju", rekavši da su SAD spremne da nastave da snabdevaju Kijev oružjem i vojnom opremom, a ne na diplomatsku interakciju sa Rusijom u cilju upravljanja krizom. 

Kako bi nastupio održiv mir, prema njenim rečima, neophodno je da se obustavi svaka isporuka oružja i vojske Ukrajini, da se završe borbe, da se priznaju nove teritorije koje su rezultat ostvarivanja prava naroda na samoopredeljenje.

Zaharova je poručila da Ukrajina mora biti demilitarizovana i denacifikovana, kao i da moraju biti eliminisane sve pretnje koje dolaze sa njene teritorije.

Kako je navela, Ukrajina mora da obezbedi svoj nuklearni status i da garantuje prava ruskog govornog stanovništva i nacionalnih manjina.

Takozvana "formula mira" Zelenskog nema nikakve veze sa stvarnošću, to je set ultimativnih zahteva prema Rusiji, rekla je ona.

Ukrajinska formula mira podrazumeva povlačenje ruskih trupa iz  region DNR, LNR, Zaporožja i Hersonske oblasti, pa čak i Krima, isplata reparacija i predaja međunarodnim sudovima.

Prema rečima Zaharove, svrha ukrajinske "formule" je da se uz pomoć Zapada postigne kapitulacija Rusije.