Nova epizoda "Lokomotive": Nevolje u raju – krah bankarskog sistema u SAD

Da li krah bankarskog sistema u Americi vodi ka kraju finansijsko-lobističkog sistema parlamentarnih demokratija Zapada, kako se zapadnjaci odnose prema martovskom pogromu nad Srbima na Kosovu i Metohiji 2004. godine i kako se prekomponuju snage na Bliskom istoku, neke su od tema koje su Marko Nikolić i Tiosav Purić obradili u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" u kojoj su ugostili filozofa, novinara i repera Đorđa Kišića
Nova epizoda "Lokomotive": Nevolje u raju – krah bankarskog sistema u SAD

Banka Silikonske doline finansirala je polovinu kompanija koje se bave zdravstvenim osiguranjem, novim tehnologijama i kripto-valutama u SAD. Njen krah jedan je od najvećih u američkoj istoriji. Praćen je opštim padom na američkim berzama, kada su u toku samo jednog dana američke banke izgubile više od pedeset milijardi dolara. Sa druge strane, pozajmice koje američki bankarski sektor prima od Federalnih rezervi premašile su visinu pomoći u vreme svetske ekonomske krize iz 2008. godine, dostižući vrtoglavih 165 milijardi dolara.

Međutim, ovo je samo jedan od simptoma opšteg slabljenja američkog finansijsko-lobističkog sistema, koji u senci aktuelnog rata Zapada protiv Rusije, kroz sukob na istoku Ukrajine i sistem ekonomskih i drugih sankcija, deluje još zloslutnije.

Ukoliko vratimo sat godinu dana unazad, najuticajniji eksperti Zapada predviđali su krah ruske ekonomije i potpuni slom Rusije. Jedan od tih eksperata, svetski poznat istoričar finansijskih sistema i ekonomije, Škot Najl Ferguson, sada preporučuje investitorima na Zapadu da kupuju zlato.  

Pored kolapsa jedne od najvećih američkih banaka, tema emisije bila je i godišnjica martovskog pogroma. Skoro pa okultno opsednuti datumima, zvaničnici Evropske unije su na ovu godišnjicu autorskim tekstom u jednoj od srpskih dnevnih novina odlučili da krajnje nediplomatskim rečnikom obaveste Srbiju o tome kakva je "realnost" u južnoj srpskoj pokrajini. Pored očiglednog bezobrazluka, ovakav odnos predstavnika političkog Zapada prema srpskim stradanjima dodatno rasvetljava prirodu nametnutog francusko-nemačkog plana.

Autori "Lokomotive" su posebnu pažnju posvetili padu američkog drona u Crno more. Ruska principijelnost u pitanju zaštite svojih teritorijalnih voda od američkih nasrtaja u Crnom moru koincidira sa velikom preraspodelom snaga na Bliskom istoku, gde se pod okriljem Kine odigralo "pomirenje veka", bar kada je u pitanju istorijat tog regiona.

Naime, uspostavljanje odnosa između Irana i Saudijske Arabije u Pekingu, pomorske vežbe u Arapskom moru združenih snaga Rusije, Kine i Irana i predstojeća poseta kineskog predsednika Moskvi, sveukupno ukazuju na bitnu promenu odnosa snaga na prostoru Evroazije, uprkos upornom nastojanju zapadne medijske propagande da dokaže svoju nepobedivost i ispravnost svojih stavova.

 Gost nove epizode podkasta "Lokomotiva" bio je Đorđe Kišić, voditelj na jutjub kanalu "Balkan info", filozof i reper. Autori podkasta, Tiosav Purić i Marko Nikolić, razgovarali su sa Kišićem, između ostalog, o filmu "Vuk sa Volstrita" i Martinu Hajdegeru, o zanatu intervjuisanja i o interesovanjima koje iskazuje publika na TikToku.

Govoreći o mogućnosti zabrane TikToka na Zapadu, Kišić je rekao:

"Algoritam TikToka je inovacija koja ne postoji na Zapadu. Meta ne može da proizvede tako brz algoritam. Ko priča da zna kako radi TikTok, ne govori istinu. Naravno, TikTok skuplja informacije, ali je veoma popularan na Zapadu. Pritom, kapital velikih korporacija, i iz Amerike i iz Zapadne Evrope, je u TikToku. Informacioni rat je potpuna druga dimenzija sukoba, i možda je samo nuklearni sukob opasniji i značajniji od tog rata".

 Lokomotiva se emituje svake subote u 19 časova.