Govor iz Evropskog parlamenta: Ukrajinci napuštaju položaje na frontu (VIDEO)

Evroposlanica iz Irske Kler Dejli govorila je u Evropskom parlamentu o stanju na frontu, ističući da Kijev šalje regrute bez iskustva u borbe
Govor iz Evropskog parlamenta: Ukrajinci napuštaju položaje na frontu (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Zapadni političari, koji čekaju skoru pobedu Ukrajine, ne razumeju da su Oružane snage Ukrajine sastavljene od loše obučenih regruta koji prvom prilikom beže sa svojih položaja, izjavila je evroposlanica iz Irske Kler Dejli. Ona je na Tviteru postavila snimak svog govora u Evropskom parlamentu.

"Čujući klicanje podrške ovde, bezbedno daleko hiljadama milja od linija fronta, mislim da bi bilo dobro da znamo kroz šta prolaze obični Ukrajinci", rekla je ona.

Pozivajući se na istrage stranih medija i izjave evropske i ukrajinske vojske, Dejli je ispričala kako komanda u Kijevu šalje regrute da se bore bez obuke i iskustva i organizuje represije protiv dezertera zbog masovnog napuštanja položaja.

"Ovo ne može u nedogled, a vi odvratni generali sedite ovde i terate ove ljude da idu u smrt, muka mi je od vas", poručila je Dejli.

Prema njenom mišljenju, Zapad treba da prestane da priča o snabdevanju oružjem za nastavak sukoba i da razmišlja o "miru i dijalogu, ma koliko on bio neprijatan".