Srbija i Balkan

Crna Gora danas bira predsednika: Ide li Đukanović u političku penziju i ko će u drugi krug?

Glasačko pravo ima 542.154 građana, najviše birača je u Podgorici, a u izbornoj trci je sedam kandidata
Crna Gora danas bira predsednika: Ide li Đukanović u političku penziju i ko će u drugi krug?© Зоран Шапоњић

Crna Gora danas na četvrtim izborima od obnove nezavisnosti i osmim od uvođenja višestranačkog sistema bira predsednika republike. Glasačko pravo ima 542.154 građana, a biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

U izbornoj trci je sedam kandidata - lideri "Demokratske partije socijalista" Milo Đukanović, "Nove srpske demokratije", odnosno DF-a Andrija Mandić, "Demokrata" Aleksa Bečić i "Ujedinjene Crne Gore" Goran Danilović.

Na listi kandidata za predsednika države su i jedan od lidera Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kao i influenser Jovan Radulović.

Najviše birača je u Podgorici – 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777.

Prema izbornom zakonu u ovoj državi, za predsednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, 2. aprila.

U drugom izbornom krugu učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Za predsednika države, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača.

Do sada su predsednici Crne Gore bili Momir Bulatović, Filip Vujanović i Milo Đukanović. Predsednik Crne Gore bira se na pet godina.

Na završnoj konvenciji koja je održana u petak uveče u Podgorici, kandidat DF-a Andrija Mandić rekao je da neće nikoga ponižavati kao što je, kako je dodao, Milo Đukanović godinama pokušavao da ponizi ljude iz DF-a.

"Pružamo ruku, kažemo braćo dođite da zajedno gradimo novu Crnu Goru. A za Mila Đukanovića i odnarođenu kliku, za one koji su pljačkali Crnu Goru, švercovali drogu, prodavali cigare, opljačkali svoje komšije, svi moraju da se suoče sa sudovima da odgovaraju za svoja nedela", rekao je Mandić koji je u predizbornoj kampanji potencirao temu pomirenja u Crnoj Gori.

On je podsetio da je za vreme vlasti Mila Đukanovića, među onima koji su pružili otpor, hiljadu ljudi  prebijeno, više od tri hiljade ljudi je privođeno na saslušanja, maltretiranja u policiji, vršen je snažan pritisak.

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović na završnoj konvenciji u Podgorici rekao je da neće dozvoliti da Crnu Goru zatvore u "srpski i ruski svet", da će uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju, ubrzati ekonomski razvoj i unaprediti kvalitet života svih građana.

Đukanović je podsećajući da je za 11. jun raspisao parlamentarne izbore rekao i da se njegova partija nalazi pred još jednom velikom pobedom na predsedničkim izborima.

"Zato nam trebaju dve pobede građanske i evropske Crne Gore. I na predsedničkim, i na parlamentarnim izborima. Da obnovimo političku normalnost Crne Gore, da konačno utihnu gluposti o velikoj i ubedljivoj pobedi 30. avgusta 2020, koja je, tobože, oslobodila kako kažu, do tada utamničenu Crnu Goru", rekao je Đukanović.

Jakov Milatović, predsednički kandidat Pokreta "Evropa sad" na završnoj konvenciji rekao je da će aktuelnog predsednika države "ispratiti u penziju" a Crnu Goru, kako je istakao, povesti pravim putem.

"Očistićemo Crnu Goru od korupcije i prljavštine, i sve crnogorske institucije će prodisati. Biće ovo uspešna država u kojoj građani žive dostojanstveno od svog rada i znanja", rekao je Milatović.

Kandidat demokrata Aleksa Bečić na završnoj konvenciji rekao je da "pobeda nikad nije bila bliža" i da će ta pobeda biti "pobeda časti, pobeda pravde nad nepravdom, pobeda istine i ljubavi nad mržnjom i lažima".

image