EU objavila dokument dogovoren u Ohridu: Hitno formiranje ZSO i poštovanje svih članova sporazuma

"Kosovo" i Srbija primile su k znanju da svako nepoštovanje obaveza iz sporazuma, aneksa ili prethodnih sporazuma može imati direktne negativne posledice po njihovo pristupanje EU i po pitanju finansijske pomoći EU, navodi se u tekstu
EU objavila dokument dogovoren u Ohridu: Hitno formiranje ZSO  i poštovanje svih članova sporazuma© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Srbija i "Kosovo" u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove sporazuma i ovog aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma i ovog aneksa ekspeditivno i u dobroj veri, navodi se u "Implementacionom aneksu sporazuma o putu normalizacije odnosa između 'Kosova' i Srbije", dokumentu oko kojeg su se juče na Ohridu usaglasili Beograd i Priština.

Dokument je objavila Evropska služba za spoljne poslove na svom sajtu, a prethodno su ga obelodanili pojedini beogradski mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u obraćanju javnosti predstaviti građanima implementacioni plan sporazuma za koji je rekao da je na jučerašnjim razgovorima postignut dogovor u nekoliko tačaka.

Kako se dodaje, strane takođe primaju k znanju da će posrednik, EU, odmah nakon usvajanja sporazuma i ovog aneksa započeti proces promene merila za Poglavlje 35 za Srbiju kako bi se reflektovale nove obaveze koje proističu iz sporazuma i ovog aneksa.

Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, piše u dokumentu.

"Da bi se primenio član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik", navodi se u tački koja se odnosi na prioritetno formiranje Zajednice srpskih opština.

Takođe, strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring,  kojim predsedava EU, a sprovođenje svih odredbi nadgledaće Zajednički odbor za praćenje, predviđeno je u dokumentu.

Dodaje se i da će EU organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za "Kosovo" i Srbiju, ali ona neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

"Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog. Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana (tačke). Sve diskusije u vezi sa implementacijom sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga koji vodi EU", navodi se u dokumentu.

Na kraju se dodaje da su "Kosovo" i Srbija primili k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz sporazuma, ovog aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati "direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU".