Peskov: Odluke Međunarodnog krivičnog tribunala su beznačajne

Peskov nije imao dodatni komentar ni na reči nemačkog ministra pravde koji je ranije rekao da je Nemačka spremna da odmah uhapsi Putina
Peskov: Odluke Međunarodnog krivičnog tribunala su beznačajnewww.globallookpress.com © Xinhua/Evgeny Sinitsyn

Odluke Međunarodnog krivičnog tribunala u (MKT) Hagu beznačajne, Rusija ne priznaje ni jednu njihovu odluku, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

Peskov nije želeo da detaljnije komentariše nalog pomenutog suda za hapšenje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je optužen za navodne ratne zločine u Ukrajini, jer je, već ranije rekao da je sama formulacija nečuvena i neprihvatljiva.

Kako piše u optužnici, predsednik Putin je "navodno kriv za nedozvoljeno prebacivanje i deportovanje dece iz okupiranih teritorija Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije", a koji su "navodno izvršeni nakon 24. februara 2022. godine".

Ova optužba zapravo se odnosi na evakuaciju dece iz zona borbenih dejstava.

Peskov nije imao dodatni komentar ni na reči nemačkog ministra pravde Marka Bušmana koji je ranije rekao za "Bild am Zontag" da će nalog za hapšenje ruskog predsednika važiti u Nemačkoj nakon zahteva Međunarodnog krivičnog suda.

Prema njegovim rečima, Nemačka bi bila dužna i odmah bi uhapsila Putina predala ga MKT-u da uđe na teritoriju Nemačke.

Portparol Kremlja je rekao da su svi zločini kijevskog režima pažljivo evidentirani i da se još uvek prate. 

Ranije je šef Istražnog komiteta najavio ideju o stvaranju tribunala u vezi sa zločinima kijevskog režima.

"Znamo da Istražni komitet radi, svi zločini kijevskog režima se pažljivo beleže, obavlja se veoma intenzivan, ozbiljan, mukotrpan rad, čiji materijali, naravno, mogu biti osnova tribunala", rekao je Peskov.