Zaharova: Nacizam, korupcija i droga važniji Zelenskom nego Donbas

Ruska zvaničnica je primetila da je veliki deo Marijupolja obnovljen za manje od godinu dana, bukvalno pod konstantnim bombama Kijeva
Zaharova: Nacizam, korupcija i droga važniji Zelenskom nego Donbaswww.globallookpress.com © © MFA Russia

Nacizam, korupcija i droga zasmetali su ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da reintegriše Donbas u skladu sa Minskim sporazumima, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas obišao Marijupolj, gde obišao nekoliko gradskih četvrti i informisao se o obnavljanju grada, posetio je nova naselja, škole, puteve, pozorište.

Zaharova je primetila da sve ovo izgrađeno za manje od godinu dana, pod konstantnim udarima Kijeva, a onda upitala šta je sprečilo Zelenskog da potroši najmanje 10 odsto kolosalnih iznosa pomoći Ukrajini na reintegraciju Donbasa u okviru Minskih sporazuma, gradeći nešto slično?

"Odgovor je jasan: nacizam, korupcija i droga", zaključila je ona.

Zaharova se osvrnula i na Međunarodni krivični sud da oceni izjavu bivšeg predsednika SAD Džordža Buša Mlađeg da je misija Ukrajine "da ubije što više Rusa".

Na svom kanalu na Telegramu Zaharova je objavila deo intervjua sa bivšom državnom sekretarkom SAD Medlin Olbrajt iz 1996. godine.

U intervjuu je novinarka Lesli Štal pitala Olbrajtovu da li su američka dejstva u Iraku opravdana s obzirom na posledice po tu zemlju. Konkretno, ona je rekla da je više od pola miliona dece umrlo od sankcija protiv Iraka, više nego u Hirošimi. Na to je Olbrajtova odgovorila: "Mislim da je to veoma težak izbor. Ali mi smatramo da je opravdan".

"To je bilo za vreme Buša Starijeg, kojeg više nema na ovom svetu", podsetila je portparolka.

"Buš mlađi, koji je napao Irak i pogubio legitimnog lidera ove zemlje, nedavno je rekao da je misija Ukrajine da se ubije što više Rusa. Šta Međunarodni krivični sud misli o tome?", napisala je Zaharova na svom Telegramu.