Rusija

Putin: Rusija je spremna da Africi potpuno besplatno isporuči žito

Saradnja sa afričkim kontinentom oduvek je imala veliki značaj za Moskvu, poručio je ruski lider
Putin: Rusija je spremna da Africi potpuno besplatno isporuči žito© Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Afrički kontinent postaće jedna od glavnih teritorija koja će uticati na stvaranje novog svetskog poretka, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na drugoj međunarodnoj konferenciji "Rusija-Afrika u multipolarnom svetu". Ruski predsednik je dodao da je Ruska Federacija spremna da Africi, ukoliko se ne produži dogovor o žitu, besplatno isporuči planirani obim.

"Ništa ne sme da nas odvuče od puta ka slobodi. Nikome ne smemo dopustiti da nam se ispreči na tom putu", poručio je Putin, citirajući Nelsona Mandelu.

Ruski predsednik je dodao da Moskva nastavlja da pomaže Africi na najrazličitije načine i obećao da će Rusija raditi na razvoju ovog kontinenta.

U slučaju da se ne produži dogovor o žitu, Rusija će biti spremna da Africi potpuno besplatno isporuči svo neophodno, ranije dogovoreno i planirano žito, najavio je Putin. 

On je dodao da je zvanična Moskva više puta govorila o tome da je neophodno da žito bude poslato u zemlje koje za njim imaju najviše potrebe, ali da se po tom pitanju ništa nije promenilo.

Svega tri odsto celokupnog izvoza iz Crnog mora biva isporučeno u Afriku, podsetio je Putin.

U obraćanju prisutnim delegacijama, predsednik Ruske Federacije kazao je i da je Kremlj poništio dug od oko 20 milijardi američkih dolara koje je afrički kontinent dugovao Rusiji.

Lider se tokom svog izlaganja osvrnuo i na druge aspekte saradnje sa Afrikom. Podsetio je da vojnici iz više od 20 afričkih zemalja prolaze obuku u Rusiji, da veliki broj studenata već studira u njoj, a zatim obećao i da će njihov broj u budućnosti biti udvostručen.

Afričke zemlje, zemlje Latinske Amerike i Azije, kako je rekao, zajedno sa Rusijom čine veliku svetsku većinu koja se zajedničkim snagama suprotstavlja neokolonijalnoj ideologiji Zapada.

Putin je dodao da je saradnja sa afričkim kontinentom oduvek imala veliki značaj za Moskvu, a da činjenica da danas na konferenciji prisustvuje veliki broj delegacija govori o tome da je i Afrika veoma zainteresovana za dobre odnose sa Rusijom.

"Afričke zemlje postaju sve uključenije u pitanja koje su od svetskog značaja, tako da smo ubeđeni u to da će afrički kontinent imati bitnu ulogu pri formiranju novog multipolarnog svetskog poretka. Za to postoje svi objektivni preduslovi", ocenio je Putin i dodao da se Moskva zalaže za strateško partnerstvo sa afričkim zemljama i da ništa ne sme odvratiti Moskvu i Afriku od puta ka slobodi.

Samit Rusija-Afrika u julu u Sankt Peterburgu

Iz Kremlja su, podsetimo, jutros saopštili da je današnja konferencija, u kojoj učestvuje više od 40 delegacija iz Afrike izuzetno važna jer će doprineti boljoj saradnji Moskve i celog afričkog kontinenta. Moskva se nada da će današnji događaj ujedno biti i dobra priprema za održavanje samita Rusija-Afrika, koji se očekuje u julu ove godine u Sankt Peterburgu.

Predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin kazao je na konferenciji da su "Rusija i Afrika ravnopravni saveznici i partneri, koji svoje odnose grade bez koristi, uvažavajući jedni druge".

"Rusija i Afrika se drže principa nemešanja u unutrašnje poslove pojedinačnih zemalja, dok Zapad, sa druge strane, pokušava da preuzme kontrolu nad ruskim i afričkim prirodnim resursima", rekao je Volodin. 

Uz to, predložio je da se konferencija od sad održava svake godine.

"Moramo pronaći nove formate za razvoj naše saradnje", dodao je on.

Predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko poručila je da Zapad treba da kompenzuje afričkom kontinentu sve gubitke sa kojima se suočio, a koji su bili izazvani kolonijalnom politikom Evropljana. 

"Mislim da možemo da se objedinino oko ove ideje i pozovemo bivše kolonijalne sile na političku i moralnu odgovornost", zaključila je ona. 

image