Srbija i Balkan

Đukanović u slobodnom padu: Rezultati glasanja pokazuju da je sever Crne Gore uz Mandića

Dok se kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović i lider DPS-a Milo Đukanović pripremaju za drugi krug predsedničkih izbora, analiziraju se rezultati glasanja po opštinama u Crnoj Gori
Đukanović u slobodnom padu: Rezultati glasanja pokazuju da je sever Crne Gore uz Mandića© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Nakon održanog prvog kruga glasanja za predsednika Crne Gore analiziraju se rezultati koji pokazuju da je dosadašnji predsednik države i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izgubio podršku birača u većini opština. Rezultati su pokazali i drugačije raspoloženje građana u odnosu na lokalne izbore održane krajem prošle godine.

Najveći pad u Nikšiću zabeležio je predsednik Demokrata Aleksa Bečić koji je dobio 6.375 glasova manje nego na lokalnim izborima 2021. Đukanović je u Nikšiću izgubio čak 5.789 glasova, kao i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić koji beleži 4.175 glasova manje.

Mandić je u Budvi osvojio najviše glasova na održanom prvom krugu za predsednika Crne Gore, ali je u odnosu na lokalne izbore izgubio 2.000 glasova.

Najveći pad u Budvi beleže Demokrate i GP URA, koji su ostali bez polovine birača u tom mestu. Zanimljivo je da DPS u tom gradu beleži porast od 400 glasova, čime je prekinut pad podrške toj stranci na prethodna tri izborna ciklusa.

U Pljevljima je kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović od lokalnih izbora održanih krajem 2022. do danas duplirao podršku građana. Đukanović u Pljevljima beleži manji pad podrške, a najviše je izgubio Bečić - skoro 1.500. Najviše glasova ipak u toj opštini osvojio je Mandić, skoro 1.000 više nego na izborima 2022.

U Kolašinu su svi kandidati, osim Mandića, zabeležili pad podrške građana. Mandić je u Kolašinu osvojio skoro 300 glasova više nego na lokalnim izborima.

Najviše glasova u Tivtu osvojio je Đukanović - skoro 3.000, drugi je Milatović sa 2.000 glasova, a sledi Mandić sa 1.400.

U tradicionalnom uporištu podrške DPS-u Bijelom Polju, Đukanović je zabeležio pad i to čak i sa podrškom Bošnjačke stranke. U tom mestu rast podrške beleži Mandić, skoro 1.000 glasova više.

U Ulcinju je zabeležena veoma mala izlaznost na predsedničkim izborima, ali je glasove izašlih ubedljivo uzeo Đukanović - 4.163, što je 56,4 odsto od ukupnog broja izašlih birača.

Zanimljivo je da je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković osvojila upola manje glasova nego na izborima 2018. a u Ulcinju je na vlasti.

Cetinje i dalje uz Đukanovića

Rezultati glasanja na Cetinju pokazuju da je Đukanović u tom mestu osvojio čak 54,4 odsto glasova, što je više za skoro 900 glasova u odnosu na lokalne izbore 2021.

Najveći pad zabeležila je Vuksanović Stanković koja je osvojila 15,6 odsto, što je upola manje nego na lokalnim izborima. Zanimljivo da je Vuksanović Stanković tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija bila na barikadama sa Cetinjanima, što je često isticala i u kampanji, međutim, birači to nisu nagradili na ovim predsedničkim izborima.

Više glasova od Vuksanović Stanković na Cetinju je osvojio Milatović, koji je u finišu kampanje bio napadnut upravo u tom mestu. Milatovića su demonstranti dočekali ispred sale gde je organizovan predizborni skup Pokreta Evropa sad na Cetinju, vređali ga i gađali kišobranima, zbog čega je reagovala policija.

Najveći rast podrške Đukanović beleži u Baru, gde je osvojio 1.321 glas više nego koalicija oko DPS-a na lokalnim izborima prošle godine. Za njim je Milatović sa 23,8 odsto podrške, pa Mandić koji je poboljšao izborni rezultat u odnosu na DF na lokalnim izborima.

Podgoričani su većinom glasali za Milatovića koji je u glavnom gradu Crne Gore Đukanoviću "pobegao" sa čak 7.300 glasova. Milatović je osvojio čak više glasova nego što je Pokret Evropa sad dobio na izborima krajem godine.

Ipak, ovako veliki pad podrške Đukanoviću koji je osvojio 20 odsto glasova manje nego na prethodnim predsedničkim izborima ne bi trebalo da pasivizuje Milatovića pred drugi krug glasanja. Đukanović je u izbornoj noći obraćajući se novinarima rekao da je zadovoljan rezultatima i da će u drugom krugu aktivirati "određene rezervoare" glasova.

"Ozbiljna je prednost u odnosu na drugog kandidata, ali smo jasno prepoznali određene rezervoare biračke podrške koji nisu aktivirani u prvom krugu. Znamo gde su ti džepovi buduće podrške u drugom krugu i radićemo na tome da se aktiviraju", dodao je Đukanović.

Podršku Milatoviću u drugom krugu najavili su Mandić i Bečić, uz poruke da Đukanović mora biti pobeđen 2. aprila.

image