Svet

Erdogan zvanično podneo zahtev za ponovnu kandidaturu za predsednika

Kasnije u toku dana, šef komisije će objaviti konačnu listu odobrenih predsedničkih kandidata
Erdogan zvanično podneo zahtev za ponovnu kandidaturu za predsednikaGetty © Sean Gallup

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zvanično je podneo zahtev Vrhovnom izbornom savetu za registraciju kao predsednički kandidat na predstojećim izborima 14. maja. Kako lokalni TV kanali prenose, predstavnici Erdoganove Partije pravde i razvoja došli su u Vrhovni izborni savet da predaju dokumenta za njegovu registraciju.

Trenutno je 18 političara najavilo da planiraju se bore za najvišu državnu funkciju. Očekuje se da će Erdoganov glavni rival biti Kemal Kiličdaroglu, predsednik glavne opozicione Republikanske narodne partije.

Zajedno sa Partijom pravde i razvoja u Centralnu izbornu komisiju stigli su i predstavnici Partije nacionalističkog pokreta, koja je u savezu sa vladajućom partijom. Oni su naveli da su stranke odlučile da predlože Erdogana kao jedinstvenog kandidata i dostavile su Vrhovnom izbornom savetu svu neophodnu dokumentaciju, kako to nalaže zakon.

Vrhovni izborni savet će primati prijave kandidata još dva sata. Kasnije u toku dana, šef komisije će objaviti konačnu listu odobrenih predsedničkih kandidata.

image