Srbija i Balkan

Istekao rok za prijavu, Srpska lista neće da učestvuje na vanrednim lokalnim izborima na severu KiM

Srpska lista nije kandidovala svoje predstavnike zato što nisu ispunjeni njihovi zahtevi da se formira Zajednica srpskih opština i da se pripadnici kosovske specijalne policije povuku sa severa pokrajine, zbog čega su i napustili prištinske institucije
Istekao rok za prijavu, Srpska lista neće da učestvuje na vanrednim lokalnim izborima na severu KiMwww.globallookpress.com © Depo Photos

Istekao je rok za prijave za overu političkih subjekata i kandidata koji žele da učestvuju na vanrednim izborima za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova kao i rok za prijavu za vanredne lokalne izbore u opštinama Zvečan i Leposavić, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.

Srpska lista nije kandidovala svoje predstavnike a, kako je ranije saopštila, a u utorak potvrdila na sastanku sa američkim ambasadorom u Prištini, Džefrijem Hovenijerom, na izborima neće ni učestvovati.

Na izborima ne učestvuju jer, kako je saopšteno, nisu ispunjeni njihovi zahteva u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i povlačenjem pripadnika specijalne policije povuku sa severa pokrajine, zbog čega su i napustili prištinske institucije.

"Centralna izborna komisija saopštava da je istekao rok za podnošenje prijava za overu političkih subjekata i kandidata koji žele da učestvuju na vanrednim izborima za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i na vanrednim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati 23. aprila 2023. godine", rekao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Osim predstavnika najvećih partija koje okupljaju Albance, za gradonačelnika Leposavića se kandidovao Aleksandar Jablanović, lider Partije kosovskih Srba, a za gradonačelnicu Zvečana, nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je ranije tokom dana pozvao srpske političke partije da se prijave, a Srbe da izađu na izbore.

Izbori za gradonačelnika sprovode se u opštinama Zvečan, Severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok i planirano je da budu održani 23. aprila.

Za isti datum je zakazano i održavanje izbora za lokalne skupštine u Zvečanu i Leposaviću.

image