Srbija i Balkan

Šešeljev kandidat budući predsednik Crne Gore?

U redovima Demokratske partije socijalista zavladalo je totalno rasulo pred drugi krug glasanja za predsednika države, jer je gotovo izvesno da će Đukanović izgubiti od kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića
Šešeljev kandidat budući predsednik Crne Gore?www.globallookpress.com © Ministry of Foreign Affairs of R

Ulazak kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića u drugi krug predsedničkih izbora sa dosadašnjim predsednikom Crne Gore i liderom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem izazvao je totalno rasulo među funkcionerima DPS-a.

Očigledno svesni da je teško da Đukanović osvoji novi, treći mandat predsednika države, funkcioneri DPS-a čitavog dana objavljuju na društvenim mrežama izjave Milatovića izvučene iz konteksta pokušavajući na taj način da diskredituju političkog protivnika.

Dosadašnji gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, za koga je vladalo mišljenje da bi mogao da uđe u predsedničku trku umesto Đukanovića, objavio je danas prevod na engleski rečenice iz Milatovićevog intervjua da je potrebno staviti "zlo koje je vladalo 30 godina Crnom Gorom iza nas".

Vuković je potom označio ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i predstavnicu Evropske unije u Podgorici uz pitanja: da li je ovo demokratski narativ, liberalne vrednosti, evropska agenda?

Vuković se očigledno nada da će zapadne ambasade podržati Đukanovića u drugom krugu izbora, iako je DPS decenijama ljude lagao kako predstavlja takozvani "suverenistički blok". Sada se vidi da to nije nikakav suverenistički blok, ako očekuju da im predsednika države biraju strane ambasade.

Ipak, korak dalje otišla je druga funkcionerka i poslanica DPS-a Aleksandra Vuković koja je za Milatovića izjavila da je kandidat lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Odmah za njom Vuković je preveo izjavu i opet označio sve zapadne ambasade u Podgorici.

Podsetimo, u drugom krugu predsedničkih izbora 2. aprila učestvuju Đukanović i Milatović. Kandidatu Pokreta Evropa sad podršku su pružili Demokratski front, Demokrate i GP URA.

image