Srbija i Balkan

Kurti i Osmani traže od EU da kazni Beograd jer ne poštuje sporazum iz Ohrida

Srpska lista nije kandidovala svoje predstavnike, a u utorak je saopštila da neće učestvovati na aprilskim izborima
Kurti i Osmani traže od EU da kazni Beograd jer ne poštuje sporazum iz Ohridawww.globallookpress.com © POOL/Keystone Press Agency

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani pozvali su Evropsku uniju da osudi Srbiju, zbog toga što je, kako kažu, "odmah prekršila Osnovni sporazum" Beograda i Prištine.

On je na Tviteru podsetio da je Srpska lista donela odluku da ne bude deo vanrednih izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova.

"Srpska lista je odbila da učestvuje na lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova ovog aprila. Ovo je jasan znak da Beograd ima kontrolu nad strankom i da se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova. EU mora da osudi ovo kršenje Osnovnog sporazuma", naznačio je Kurti.

Osmani je danas izjavila da je Srbija nepoštovanjem sporazuma potvrdila da dijalog za nju nema vrednost. Ona je, takođe, od međunarodne zajednice zatražila da pritisnu i kazne Srbiju.

Prema njenim rečima, "Srbija nastavlja sa starim pristupom nepoštovanja dogovora postignutih u dijalogu".

"Nije prošlo ni 24 sata od dogovora u Ohridu, a Srbija je već prekršila data obećanja. Ako Vučić odbija da sprovede odluke na koje je pristao na zatvorenom sastanku, i javno priča da ih neće sprovoditi, onda ovo zaista ugrožava sve", naglasila je Osmani i optužila Beograd za ono što je postao princip Prištine - da ne sprovode potpisano.

Osmani je dodala da su jednostrani zahtevi za sprovođenje sporazuma prema "Kosovu", nepravedni i štetni po stabilnost i mir u regionu.

"Kosovo ne može da preuzima jednostrane obaveze, ovo je bilateralni sporazum, dakle, to je međunarodni sporazum. Ako Srbija javno izjavi da neće sprovoditi svoje obaveze, onda Kosovo mora da sačeka do trenutka kada međunarodna zajednica ubedi Srbiju da deluje konkretno, a ne samo rečima, u primeni člana 4, koji se odnosi na neprotivljenje članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji", kazala je i naglasila da su mnoge stvari u Aneksu za sprovođenje Osnovnog sporazuma ostale nejasne.

Povodom formiranja ZSO, Osmani je rekla da će to biti urađeno u skladu sa odlukom Ustavnog suda tzv. Kosova.

Da podsetimo, Srpska lista nije kandidovala svoje predstavnike, a u utorak je saopštila da neće učestvovati na aprilskim izborima. Svoju odluku donela je jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi da se formira Zajednica srpskih opština i da se pripadnici specijalne policije tzv. Kosova povuku sa severa pokrajine, zbog čega su i napustili prištinske institucije.

Iz Srpske liste danas su ponovili da je neučestvovanje na izborima "posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad srpskim narodom sprovodi režim Aljbina Kurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava na tlu Evrope u 21. veku"

"U prethodne dve godine Srbima na Kosovu i Metohiji antisrpski režim Aljbina Kurtija je onemogućio pravo glasa na izborima i referendumu, zabranio vakcinaciju protiv korona virusa i onemogućio dostavljanje lekova i sanitetskog materijala, hapsio, proganjao i optuživao viđene Srbe bez ikakvih dokaza, a iako postoji dogovor u Briselu, onemogućio upotrebu KM tablica na Kosovu i Metohiji pod pretnjom silom i na taj način oduzeo srpskom narodu pravo na slobodu kretanja. Kaznene horde kosovskih specijalaca su oduzele zemlju srpskim domaćinima u Zubinom Potoku i Leposaviću i izgradili protivpravno baze u ovim opštinama, te svakodnevno maltretiraju srpski narod i pucaju u Srbe, uz aplauze Kurtijevog ministra Svečle, navedeno je u saopštenju..

Srpska lista je podsetila Aljbina Kurtija da je od početka godine iz službenog vatrenog oružja pripadnika KBS pucano na srpsku decu, Stefana i Miloša u Štrpcu, a na Bistričkom mostu pucano sa leđa u Miljana Delevića.`Demokratski režim` Aljbina Kurtija, dodaju, nastoji da Srbima oduzme i pravo na slobodu govora, zato je Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog izgovorene reči.

"Imajući u vidu sve navedeno, Srpska lista je u skladu sa stavovima građana koje zastupamo godinama unazad, donela odluku da ne učestvuje na ovim izborima. Nepoverenje koje Srbi osećaju prema Kurtiju je njegovim poslednjim potezima zabetonirano. Zvanični Beograd je oduvek bio konstruktivan partner i opredeljen za očuvanje mira na ovim prostorima te Kurtijeve optužbe na račun zvaničnog Beograda nemaju nikakvo utemeljenje", navedeno je u saopštenju.

Inače, na izborima se biraju gradonačelnici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i kandidati za skupštine opština Zvečan i Leposavić.

Rok za prijavu kandidata za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu KIM koji se održavaju 23. aprila, istekao je juče, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini. 

image