Svet

Posledice američkog napada na Irak gore nego u Hirošimi: Mutacije, karcinomi, osiromašeni uranijum

Istraživači su otkrili da su stanovnici Faludže nakon 2004. godine 38 puta češće obolevali od leukemije, duplo više žena je obolelo od raka dojke, a značajno je povećan broj limfoma i tumora mozga kod odraslih
Posledice američkog napada na Irak gore nego u Hirošimi: Mutacije, karcinomi, osiromašeni uranijumGetty © Photo by Marco DiLauro/Getty Images

Dramatično povećanje smrtnosti novorođenčadi od raka i leukemije u iračkom gradu Faludža nakon američkog bombardovanja 2004. godine značajno premašuje ono koje je prijavljeno kod preživelih nakon nuklearnog napada na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine, pisao je britanski "Independent" 2010. godine.

Od devojčica rođenih sa dve glave, do novorođenčadi paralisanih nogu, irački lekari u Faludži su od 2005. godine upozoravali da se ogroman broj dece rađa sa ozbiljnim urođenim manama i bolestima, dodajući da građani mnogo češće obolevaju od karcinoma nego pre Bitke za Faludžu.  

Njihove tvrdnje, kako je preneo "Independent", potkrepilo je istraživanje koje pokazuje da je broj karcinoma kod odraslih porastao četiri, a kod dece mlađe od 14 godina čak 12 puta.

Smrtnost novorođenčadi u iračkom gradu je nakon američkog napada postala toliko da je četiri puta veća nego u susednom Jordanu i osam puta veća nego u Kuvajtu.

Doktor Kris Basbi, gostujući profesor na Univerzitetu u Alsteru i jedan od autora istraživanja sprovedenog na 4.800 ispitanika u Faludži, rekao je da je teško odrediti tačan uzrok raka i urođenih deformiteta, ali da su oni definitivno posledice napada.

"Da bi se proizveo ovakav efekat, u vreme napada 2004. godine je moralo doći do nekog veoma velikog izlaganja mutagenom materijalu", potvrdio je on.

Američki marinci su prvi put opkolili i bombardovali Faludžu, grad četrdesetak kilometara zapadno od Bagdada, u aprilu 2004. godine nakon što su ubijena četiri plaćenika američke bezbednosne kompanije "Blekvoter".

Američka vojska je u novembru upala u grad, bombardujući položaje pobunjenika i koristeći artiljeriju. Američke snage su kasnije priznale da su, između ostalog, koristile i municiju sa belim fosforom.

Britanski oficiri su, kako prenosi "Independent", bili zgroženi američkim nedostatkom brige za civilne žrtve.

"Tokom pripremnih operacija u Faludži u novembru 2004. godine, u jednoj noći je na mali deo grada ispaljeno više od 40 artiljerijskih granata od 155 mm", priseća se Najdžel Ejlvin-Foster, britanski komandant koji je služio sa američkim snagama u Bagdadu.

Kako je dodao, američki komandant koji je naredio ovaj razorni napad nije ga čak smatrao dovoljno značajnim da bi to pomenuo u svom dnevnom izveštaju glavnom američkom generalu.

Doktor Bazbi je naglasio da, iako ne može da identifikuje vrstu oružja koje su tada koristili američki marinci, stepen genetskih oštećenja koje su pretrpeli stanovnici sugeriše upotrebu nekog oblika uranijuma.

"Pretpostavljam da su koristili neko novo oružje kako bi probili zidove zgrada i ubili one koji su unutra", dodao je on.

Istraživanje za studiju pod nazivom "Rak, smrtnost novorođenčadi i odnos polova na rođenju u Faludži, Irak 2005-2009" sproveo je tim od 11 istraživača u januaru i februaru 2010. godine. 

Studiju su sproveli Basbi, Malak Hamdan i Entesar Ariabi, koji su potvrdili svedočenja građana i doktora u Faludži o velikom porastu oboljenja od raka i urođenih deformiteta kod dece i novorođenčadi.

Utvrđeno je da smrtnost novorođenčadi u Faludži iznosi 80 na 1.000, u poređenju sa 19 u Egiptu, 17 u Jordanu i 9,7 u Kuvajtu.

U izveštaju se navodi da su tipovi raka "slični kao kod preživelih iz Hirošime koji su bili izloženi jonizujućem zračenju i uranijumu od atomske bombe".

Istraživači su otkrili da su stanovnici Faludže 38 puta češće obolevali od leukemije, duplo više žena je obolelo od raka dojke, a značajno je povećan broj limfoma i tumora mozga kod odraslih.

Od posebnog značaja je bio nalaz da se promenio odnos polova između novorođenih dečaka i devojčica.

U normalnoj populaciji to je 1.050 dečaka rođenih na 1.000 devojčica, ali nakon 2005. godine zabeležen je pad rođenih dečaka za 18 odsto, pa je taj odnos bio 850 muških beba i 1.000 ženskih.

Odnos polova je pokazatelj genetskog oštećenja koje više pogađa dečake nego devojčice. Slična promena u odnosu polova otkrivena je posle Hirošime, preneo je "Independent".

image