Sport

Predsednik MOK-a: Ne smemo biti sudije u političkim sporovima

Predsednik Međunarodnog olimijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je da Olimpijske igre moraju da ostanu podalje od politike
Predsednik MOK-a: Ne smemo biti sudije u političkim sporovimaGetty © Hanna Lassen

MOK je uveo sankcije Rusiji i Belorusiji nakon početka rata u Ukrajini prošle godine, dok još uvek nije doneo odluku o isključenju sportista Rusije i Belorusije sa Olimpijskih igara.

"Olimpijske igre i njihovo upravno telo, Međunarodni olimpijski komitet, ne mogu biti sudije u globalnim političkim sporovima. Ako politika odlučuje ko može da učestvuje u takmičenju, onda sport i sportisti postaju alat politike. Tada je nemoguće da sport prenese svoja ujedinjujuća ovlašćenja", izjavio je Bah.

Prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta dodao je da se mora biti neutralan, ali ne i apolitičan.

"Moramo da budemo politički neutralni, ali ne i apolitični. Dobro znamo da politika vlada svetom. Dobro znamo da naše odluke imaju političke implikacije i to moramo da uvrstimo u naše razmišljanje. Međutim, ne bi trebalo da napravimo grešku što smo se uzdigli u sudije političkih sporova zato što će nas te političke sile slomiti", istakao je Bah.

Međunarodni olimpijski komitet izrazio je nadu da će vlada Velike Britanije, koja je tražila izuzeće ruskih i beloruskih sportista, poštovati autonomiju sporta.

"Nije na vladama da odlučuju koji sportisti mogu da se takmiče na međunarodnom nivou. Ovo bi bio kraj svetskog sporta kakvog ga poznajemo danas. Veoma se nadamo da će britanska vlada poštovati autonomiju sporta, što je potenciralo u mnogim odlukama, izjavama i rezolucijama Ujedinjenih nacija, najskorije rezolucijom pod nazivom „Sport kao pokretač održivog razvoja“, koja je konsenzusom usvojena na 77. zasedanju Generalne skupštine UN 1. decembra. , 2022. i podržava „nezavisnost i autonomiju sporta, kao i misiju MOK-a da vodi olimpijski pokret“, navodi se u saopštenju MOK-a

image