Svet

Neonacistička internacionala u Ukrajini

Uprkos naporima vlasti, neonacisti iz Australije odlaze da se bore na strani Kijeva
Neonacistička internacionala  u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Libkos

Australijski neonacista povezan sa međunarodnom terorističkom grupom otišao je da se bori u Ukrajini - na strani Kijeva - usprkos pokušajima bezbednosnih službi da zaustave domaće ekstremiste da stiču vojnu obuku u inostranstvu, prenosi "Sidnej morning herald".

Danijel Njumen, kriminalac povezan sa neonacističkim vođama u Novom Južnom Velsu i Viktoriji i prekomorskom terorističkom organizacijom "Kombat 18", odleteo je u Aziju ovog meseca i odatle u Ukrajinu gde, kako je rekao saradnicima, namerava da se bori na strani Kijeva.

List prenosi, pozivajući se na neimenovani izvor, da je Njumen prvobitno odleteo u Kuala Lumpur u Maleziji, pre nego što je otputovao u Ukrajinu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i obaveštajna služba ASIO rade na tome da spreče australijske neonaciste da odlaze da se bore u Ukrajini, a vlasti su pokrenule namensku operaciju, pod nazivom "Projekat Bekenkort", kako bi sprečile neonaciste da napuste Australiju da bi stekli vojnu obuku.

Izvor je rekao da je to drugi put da je Njumen pokušao da otputuje u Ukrajinu iz Australije u protekloj godini.

Na pitanje da li je vlada znala da je Njumen otputovao u Ukrajinu, portparol ministra unutrašnjih poslova poručio je da "vlada ne komentariše pitanja nacionalne bezbednosti".

Njumen je član nasilne ekstremističke grupe "Kombat 18", osnovane u Velikoj Britaniji. Grupa ima članove širom Evrope i optužena je za ubistva i ozbiljna dela političkog nasilja. Grupa je 2019. proglašena terorističkom organizacijom u Kanadi.

Desničarski ekstremisti iz zapadnih zemalja su među stranim borcima koji su se pridružili odbrambenim snagama Ukrajine u borbi protiv ruske vojske.

Još jedan neonacista, bivši vojnik Konor Sretenović, takođe je pokušao da otputuje u Ukrajinu, ali su ga u tome sprečili obaveštajci. I Njumen i Sretenović su istaknute figure ekstremne desnice u Australiji.

Njumen je proveo neko vreme u zatvoru zbog nasilnog napada i pomogao je najvećoj neonacističkog grupi u Australiji "Mreža nacional-socijalista" da se poveže sa arijevskim bandama u zatvorima i uspostavi ćeliju na Tasmaniji.

image