Svet

Simor Herš: Sabotaža Severnog toka dovela do krize u Evropi, leto će biti teško za Bajdena

Čuveni novinar smatra da je američki napad na Severni tok svojevrsna odmazda Berlinu zbog nespremnosti nemačkog kancelara Olafa Šolca da Kijevu isporuči više oružja
Simor Herš: Sabotaža Severnog toka dovela do krize u Evropi, leto će biti teško za BajdenaGetty © Drew Angerer/Getty Images

Simor Herš, američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade, smatra da je sabotaža Severnog toka dovela do krize u Evropi i da će se američki predsednik Džozef Bajden suočiti sa ozbiljnim kritikama zbog svoje umešanosti u to.

"Ishod je da je glavni izvor energije koji prolazi kroz Zapadnu Evropu zaustavljen. Odnosno, sada se Evropa suočava sa krizom. A u budućnosti će ovo leto i jesen biti veoma teški za Bajdena. On će se suočiti sa ogromnim kritikama zbog onoga što je uradio. To je neosporno", rekao je Herš za novine "Čajna dejli".

On je dodao da nije iznenađen "glupim" potezima američke vlade.

"Ja sam novinar. Radim već 50 godina. Jesam li iznenađen glupostima koje moja vlada radi? Setite se da sam ja jedini pisao o masakru u Maj Laj u Vijetnamu. Oguglao sam na poteze moje vlade. Ona može da radi veoma glupe stvari, možda podjednako često koliko radi i pametne", ukazao je Herš.

Herš je u izveštaju objavljenom početkom februara optužio SAD i Norvešku za sabotažu gasovoda.

Dok su zapadni mediji glavnog toka u velikoj meri ignorisali Heršova otkrića, početkom marta se u njima pojavila priča da su za sabotažu odgovorni ukrajinski diverzanti koji nisu bliski vladi Zelenskog.

Herš je ukazao da je, svega nekoliko dana pre nego što su takvi spinovi preplavili zapadne medije, nemački kancelar Olaf Šolc posetio američkog predsednika u Vašingtonu. Čuveni novinar je na svom blogu tvrdio da su se tada dvojica lidera dogovorili oko spina koji će se predstaviti javnosti.

"Od tada nije bilo izjava ili pisanih saopštenja ni jedne, ni druge vlade, ali mi je neko ko ima pristup diplomatskim obaveštajnim podacima rekao da je bilo diskusije o uništenju gasovoda i da su, kao rezultat toga, određeni elementi u CIA su zamoljeni da u saradnji sa nemačkim obaveštajnim službama pripreme priču koja bi američkoj i nemačkoj štampi obezbedila alternativnu verziju o tome kako je uništen Severni tok 2", naveo je Herš na svom blogu.

Herš je takođe rekao da postoji mogućnost da je napad na gasovode svojevrsna kazna usmerena protiv Olafa Šolca zbog nespremnosti Berlina da Kijevu ranije obezbedi više vojne pomoći.

"Jedino što mogu da zaključim jeste da se predsednik Bajden uplašio da kancelar Šolc ne želi da isporuči više oružja. To je sve. Ne znam da li je to bes ili kazna, ali je krajnji rezultat prekidanje glavnog izvora energije za Zapadnu Evropu", rekao je Herš za kineski list "Čajna dejli".

Prema Heršovom mišljenju, verzija o "grupi Ukrajinaca sa lažnim pasošima i iznajmljenim brodom za milion dolara" koji navodno stoje iza diverzije, kako pišu zapadni mediji, je neutemeljena.

"Zaista verujete da je sa lažnim pasošem moguće tako nešto uraditi? Ta priča je smešna, ali im nije smetalo da je objave. I verzija je na kraju otpala, mada je Bela kuća, kako mi se čini, polagala na nju velike nade", rekao je Herš.

Eksplozije su se dogodile 26. septembra 2022. istovremeno na dva ruska gasovoda za izvoz u Evropu – Severni tok 1 i Severni tok 2.

Nemačka, Danska i Švedska, koje sprovode istragu, nisu isključile da je sabotaža uzrok eksplozija. Operater Severnog toka "Nord Stream AG" saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke.

Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma. Ruski predsednik Vladimir Putin je 31. oktobra izvestio da je "Gaspromu" dozvoljeno da pregleda mesto eksplozije i šef kompanije Aleksej Miler ga je izvestio o inspekciji. Putin je rekao da je eksplozija na gasovodu očigledan teroristički akt.

image