Magazin

Četiri najveće motivacione prepreke u fitnesu i kako ih prevazići

Porodica i partner, nedostatak vremena ili samopouzdanja su neki od prepreka koje mogu ugroziti fitnes navike, ali uz promenu perspektive, sve se mogu obrnuti.
Četiri najveće motivacione prepreke u fitnesu i kako ih prevazići© Pexels/Tim Samuel

Trening kao deo svakodnevnog i često zauzetog života može delovati samo kao dodatni stres i obaveza. Ipak, svako je svestan da je uvek bolje imati dobru fitnes rutinu, ali postoje određene blokade koje često nesvesno sprečavaju održavanje zdravog načina života.

Nedovoljno vremena

Mnogi veruju da je nedovoljno vremena zaista pravi problem, pogotovo danas - osim posla, svako ima brojne privatne obaveze, rad oko kuće, vikendi su često puni društvenih/porodičnih okupljanja ili se koriste za fizički odmor koji je uvek vrlo potreban na kraju nedelje. Usled toliko događaja, teško je pronaći "pravi" trenutak za vežbanje i napraviti dobru ravnotežu.

Često deluje kao da su navedene stvari uvek najveći prioritet, ali lako je zaboraviti da čovek ništa ne bi mogao postići da nema dobro zdravlje, a rekreacija ima ogromnu ulogu u održavanju snage i imuniteta. Zbog toga bi bilo dobro "zaustaviti se" i dobro razmotriti da li je važnije omogućiti sebi nekoliko sati treninga i kvalitetnog odmora ili baš svaki put otići na društvene aktivnosti i obavljati poslove koji mogu sačekati drugi dan?

U slučaju da čak i sat vremena deluje kao previše, onda je bolje uvesti makar dvadesetak minuta reakreacije svaki dan. Ne mora svako vežbanje biti odrađeno u teretani, korišćenjem različitih sprava i opreme. Ponekada je dovoljno ići u šetnju, vožnju biciklom, probati vežbe koje se mogu raditi kod kuće. Bilo koja vrsta treninga je bolja od potpunog zapostavljanja svog tela.

Partner i prijatelji

Koliko god su neophodni za čoveka i obogaćuju život, održavanje odnosa s drugima je ipak vrsta "obaveze". Redovna komunikacija i sastajanje s ljudima je važno za mentalno zdravlje i emotivni svet pojedinca. Ipak, potrebno je dobro analizirati odnose sa drugima u životu i zaključiti kada je vreme za uspostavljanje određenih granica. Ako partner zaista traži previše pažnje, ako prijatelji ili čak porodica zahtevaju previše vremena i pomoći, onda je vreme promeniti prioritete.

Osobe kojima je iskreno stalo do nas neće biti uvređene kada objasnimo da nam je potrebno vreme za sebe, kako bismo se fokusirali na sopstveno fizičko, ali i mentalno zdravlje. Pravi prijatelji i nesebičan partner će uvek podržavati odluke koje pozitivno utiču na naš život. Takođe, uvek postoji opcija zajedničkih treninga, što može učiniti treninge zabavnijim, a u isto vreme negovati odnos.

Nesigurnost

Svet fitnesa često deluje zastrašujuće, pogotovo za početnike koji smatraju da nisu dovoljno spretni, informisani ili da se ne uklapaju u imidž koji smatraju da bi trebalo da ima osoba koja trenira. Pritisak društva može zaista biti veliki a mentalna barijera može obeshrabiti bilo koga. Ipak, tada je vreme za podsetnik: zašto želimo vežbati? Uvek postoji cilj koji nas podseđa na to zašto smo počeli.

Osim "zgodnog" tela, glavni i najvažniji faktor je zdravlje. Brinuti o sebi i ulagati u svoje telo (koje nam služi celog života) je važnije od bilo koje vrste osuđivanja i razmišljanja o površnim stvarima. Svaki trener ili fitnes model je morao odnekud početi, tako da je najbolje koncentrisati se na sopstveni napredak i uživati u procesu.

"Neobjašnjiv" umor

Posao/studiranje, porodica, izlasci s prijateljima, mnoštvo obaveza sa strane i mnogi drugi faktori utiču na osećaj malaksalosti i umora koji mnoge svakodnevno prati. U takvim trenucima, treniranje deluje nezamislivo.

Ipak, rekreacija zapravo može pomoći u borbi protiv neobjašnjivog umora. Imati dobru rutinu vežbanja utiče i na ritam spavanja, što može izuetno poboljšati kvalitet sna. Osim mišića, trenira se i mozak. Kada je vreme za trening, mozak će se "aktivirati" i biće lako ispratiti naviku, a relaksacija koja će da sledi će biti prava nagrada.  

image