Srbija i Balkan

Stano: U narednim danima prvi koraci za početak implementacije dogovora iz Ohrida

Istorijat dijaloga dokazao je da se važnost sporazuma meri stepenom njegove primene, a ne potpisom, rekao je portparol EU
Stano: U narednim danima prvi koraci za početak implementacije dogovora iz Ohrida© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

Portparol Evropske unije Peter Stano najavio je da će institucije EU u narednim danima zajedno sa Beogradom i Prištinom pokrenuti proces operacionalizacije prvih koraka faze implementacije dogovora iz Ohrida.

On je za prištinsku "Teve1" rekao da je istorijat dijaloga dokazao da se važnost sporazuma meri stepenom njegove implementacije, a ne potpisom, preneo je Tanjug.

Stano je ponovio reči visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da je sporazum dogovoren, da mora da se primeni i da "nema prostora da se prave izbori".

On je ocenio da bi Priština i Beograd mogli da ugroze međunarodni ugled, ako što pre ne počnu da primenjuju sporazum sa Ohridskog sastanka i dodao da obe strane moraju da sprovedu ono što su obećale "da bi bile viđene kao pouzdan partner EU".

Evropski lideri su juče na sastanku u Briselu pozvali Beograd i Prištinu da "brzo i u dobroj nameri sprovedu svoje obaveze koje proizilaze sa sastanka u Ohridu".

image