Svet

"Špigl": Od sutra Nemačka staje

Zaposleni u javnom sektoru i železnici u ponedeljak počinju svoj protest upozorenja, a očekuje se štrajk razmera koji nije viđen nekoliko godina
"Špigl": Od sutra Nemačka stajewww.globallookpress.com © Hendrik Schmidt/dpa

Talas nezadovoljstva širi se Evropom, a štrajk upozorenja koji su sindikati najavili u Nemačkoj i koji će uticati na saobraćaj i logistiku, sve više zabrinjava tamošnje političare, piše "Špigl".

Naime, zbog sindikalnog sukoba u javnom sektoru i u železnici, u ponedeljak prete najobimniji protesti u Nemačkoj u poslednjih nekoliko godina.

Sindikat usluga "Verdi" i sindikat železnice i transporta pozvali su stotine hiljada transportnih radnika na celodnevni protest, te će zato nacionalna železnička kompanija "Dojče ban" u ponedeljak zaustaviti sav međugradski saobraćaj.

Masovni problemi se takođe očekuju u lokalnom, vazdušnom, brodskom i drumskom saobraćaju.

Nakon što je "Dojče ban" objavio da "ne može da obeća" transport robe, savezni ministar saobraćaja Folker Vising zahteva da se ojačaju drugi transportni pravci, pa se tako zalaže da robu ove nedelje isporučuju kamioni.

Važno je ukinuti zabranu vožnje kamionima u nedelju, smatra on, pa je zato zatražio od nadležnih saveznih država da se uzdrže od kontrola.

"Ljudi ne bi trebalo da pate zbog akcije zaposlenih ili ili zbog sindikalnih pregovora", naveo je on.

Ministar je za list "Bild" rekao da su državne vazduhoplovne vlasti i aerodromi takođe dužni da dozvole odložena sletanja i polaske kako bi putnici mogli da stignu do svojih odredišta.

"Verdi" će, inače, u ponedeljak u Potsdamu ući u treći krug kolektivnog pregovaranja za oko dva i po miliona zaposlenih u federalnom i lokalnom javnom sektoru.

Sindikat traži 10,5 odsto i najmanje 500 evra više mesečne plate. EVG je trenutno u kolektivnom pregovaranju sa "Dojče banom" i oko 50 drugih kompanija. Za period od godinu dana ona poziva na povećanje plata od ukupno dvanaest odsto, ali najmanje 650 evra kao "socijalnu komponentu".

image