Ekonomija

"RIA Novosti": Rusija i Kina zemlje sa najvećim trgovinskim suficitom na svetu

Suficit Rusije iznosio je 333,4 milijardi američkih dolara, što je 1,7 puta više u poređenju sa 2021. godinom, uprkos Specijalnoj vojnoj operaciji i sankcijama.
"RIA Novosti": Rusija i Kina zemlje sa najvećim trgovinskim suficitom na svetuwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Zemlje sa najvećim trgovinskim suficitom na svetu na kraju prošle godine bile su Rusija i Kina, pišu "RIA Novosti", pozivajući se na podatke statističkih službi 60 najvećih ekonomija sveta.

Obe države su tako u 2022. godini prevazišle sopstveni rekord: trgovinski suficit Kine bio je najveći na svetu - zabeležen je rast od 30 odsto na godišnjem nivou, a suficit je dostigao neverovatnih 877,6 milijardi američkih dolara; trgovinski suficit Rusije iznosio je 333,4 milijardi američkih dolara, što je 1,7 puta više u poređenju sa 2021. godinom, uprkos Specijalnoj vojnoj operaciji i sankcijama. 

Saudijska Arabija našla se na trećem mestu sa trgovinskim suficitom od 221,3 milijardi američkih dolara, što je najveći trgovinski suficit koji je ova zemlja registrovala od 2012. godine.

Norveška je tokom 2022. godine napredovala na četvrto mesto sa devetog mesta, povećavši trgovinski suficit 2,7 puta. On je procenjen na 164,3 milijarde dolara.

Peto mesto, kao i pre, zauzela je Australija, sa suficitom od 123,1 milijardi dolara. 

Katar se našao na šestom mestu (97,5 milijardi dolara), a Nemačka na sedmom, nakon što je njen trgovinski suficit pao 2,4 puta u poređenju sa prethodnom godinom. Irska je zauzela osmo mesto (71 milijarda dolara), Malezija deveto (58,2 milijarde dolara) i Holandija deseto (56,2 milijardi dolara). 

Jedina zemlja, koja je, prema podacima "RIA Novosti", uspela da od trgovinskog deficita tokom prošle godine pređe u trgovinski suficit bila je Nigerija. 

image