Srbija i Balkan

Milatović: Đukanovića šaljem u političku penziju, Srbija je više od ekonomije

Ako mu to pođe za rukom, kaže da mu je dužnost da odnosi sa Srbijom budu bolji, zasnovani na međusobnom uvažavanju i prepoznavanju zajedničkih interesa
Milatović: Đukanovića šaljem u političku penziju, Srbija je više od ekonomije© AP Photo/Risto Bozovic/Tanjug

Ono što se decenijama očekivalo moglo bi se dogoditi 2. aprila, za kada je zakazan drugi krug predsedničkih izbora, da mladi intelektualac i kandidat Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović, u drugom krugu predsedničkih izbora u "političku penziju" pošalje višedecenijskog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, piše "Politika".

Ako mu to pođe za rukom, kaže da mu je dužnost da odnosi sa Srbijom budu bolji, zasnovani na međusobnom uvažavanju i prepoznavanju zajedničkih interesa.

"Srbija je značajan ekonomski partner Crne Gore i kao što čestvo govorim, za nas je više od ekonomije. Brojne veze, od kulturnih do prijateljskih i rodbinskih, povezuju naše dve države i naše narode", podvukao je on.

Za uzvrat, kako dodaje, očekuje zajednički rad na uspostvljanju dobrosusednih odnosa u sferi ekonomije, kulture, zdravstva i drugih.

Podrška opozicionih kolega

Kako bi bio prvi koji je pobedio Đukanovića, učesnici prvog kruga koje je Milatović podaleko ostavio iza sebe, uputili su mu javno pomoć i podršku. Najveću i najsnažniju potporu dali su mu lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vlsdimir Joković i Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

Takođe, podržale su ga i druge manje partije - Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka i druge partije manjina.

Za napore DPS-a da, uprkos toj podrški njihovom protivkandidatu, izvojeva pobedu 2. aprila, Milatović kaže da su to potezi "strukture koja je svesna da odlazi u politički prošlost".

"Ti potezi, od nipodaštavanja građana koje je Đukanović nazvao "rezervoarima glasova", preko zastrašivanja dijaspore, do širenja lažnih informacija i direktnih pretnji, samo svedoče da nismo samo mi sigurni u izbornu pobedu, već je i DPS potpuno svestan da će Crna Gora dobiti novog predsednika", rekao je Milatović i dodao da očekuje da će prestati sa prljavom kampanjom.

Crna Gora će dobiti predsednika svih građana

Nakon što je, kako kaže, kao jedini predsednički kandidat tokom izbornog ciklusa bio verbalno i fizički napadnut naCetinju od strane Đukanovićevog pristalice, Milatović ističe da je vreme da Crna Gora uđe u eru transparentnih i mirnih izbornih ciklusa, tokom kojih će metodi izazivanja tenzija i širenje panike biti prošlost.

"Mojom pobedom Crna Gora će dobiti predsednika svih građana, koji je dostojno predstvlja u inostranstvu i simbolizuje jedinstvo zemlje. Da se prevaziđu nacionalne i socijalne podele i konačno krene putem zalječenja crnogorskog društva u celini", naglasio je on.

Takođe, kako naglašava, zastupaće kurs bržeg ostvarenja procesa evropskih integracija i bržeg ekonomskog oporavka zemlje.

Milatović dodaje da ga ne iznenađuje podrška kolega iz opozicije, jer je oduvek bio zaključak da upravo on ima najveće šanse za prolazak u drugi krug i pobedu nad Đukanovićem.

"Izuzetno cenim podršku drugih političkih partija", poručio je predstavnik "Evrope sad".

image