Svet

NATO priprema istragu: Analizira kako Rusija dobija podršku javnosti

Zapadu i Alijansi nije baš najjasnije odakle crpe podršku, a posebno ih brine kakva se slika o Zapadu plasira toj javnosti
NATO priprema istragu: Analizira kako Rusija dobija podršku javnostiwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

NATO Centar za strateške komunikacije i Centar za izuzetnost (NATO StratCom COE) objavili su dva tendera čiji bi učesnici trebalo da analiziraju komunikacione strategije Ruske Federacije. 

Oni koji budu primljeni u istraživački centar NATO-a analiziraće koje su se informacije plasirale državljanima Ruske Federacije, ali i zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike od početka Specijalne vojne operacije. 

Fokus prvog dela istraživanja biće na tome kako je Rusija tokom različitih etapa konflikta u Ukrajini obezbeđivala sebi podršku uz pomoć strateških komunikacija upućenih domaćoj javnosti.

NATO će u tom cilju analizirati izjave zvaničnika, informaciju koja je objavljivana na sajtu predsednika Rusije, sajtovima različitih ministarstava, Državne Dume, Saveta bezbednosti, ali i njihovim Telegram kanalima. Biće analizirane sve objave i izjave od 1. aprila do 31. decembra prošle godine.

Drugi deo projekta podrazumevaće analizu komunikacionih strategija Rusije u inostranstvu, ali bez Zapada. Razlog za ovakvo istraživanje, kako piše u dokumentima sa kojim su se upoznali novinari RT-a, je taj što ruska strana nailazi na dobar odziv u državama Afrike, Azije i Latinske Amerike. 

"Potreban nam je detaljan opis taktike koju koristi Rusija kako bi uticala na javnost u trećim zemljama i njihovo poimanje situacije (u Ukrajini)", piše u dokumentu NATO-a. Organizacija još dodaje da je potrebno obratiti pažnju i na to kakva se slika o Zapadu plasira toj javnosti, uzimajući u obzir da, kako navode, ove države "nisu deo sfere uticaja Zapada i stoga predstavljaju veoma aktuelnu metu dezinformacija koje dolaze iz Rusije".

image