Magazin

Pet svakodnevnih navika koje uništavaju naš kućni budžet

Naše svakodnevne navike utiču na sve sfere života, a odsustvo elementarne finansijske pismenosti, upadanje u rutinu svakodnevnice i druge loše navike u pravom smislu te reči nam "izbijaju" novac iz džepa. Na sreću, ovo nije bezizlazna situacija, a rešenje je odmah tu, "iza ćoška".
Pet svakodnevnih navika koje uništavaju naš kućni budžet© canva/ 89Stocker

Koliko vam se samo puta desilo da neplanirani trošak poremeti čitav mesec (a nekada i sledeći) ili da bez dinara ostanete tik pred platu? U uslovima nestabilne finanijske situacije koja već godinama trese ceo svet, imati nešto novca sa strane jednostavno je neophodno za miran život bez straha šta će biti sutra. Iako postoje brojni načini da se zaradi koji dinar preko, još je važnije da se od onoga što zaradimo i uštedi, a preostalim novcem raspolaže na odgovoran način.

Finansijska nepismenost i prazna kasica

Finansijska pismenost jedna je od najznačajnijih i najpotrebnijih navika današnjice, a pravilno upravljanje novcem preduslov za stabilnost i sigurnost - upravo zbog toga imućni ljudi sav svoj prihod nikada ne troše u potpunosti, već jedan njegov deo ili ostavljaju sa strane kao "finansijski jastuk" u slučaju nepredviđenih okolnosti, ili investiraju - u akcije, nekretnine ili nazad, u sopstveni biznis. Prema zakonima finansijske pismenosti, u "kasicu" bi trebalo svakog meseca da se odvoji između 10 i 15 procenata ukupnih mesečnih prihoda, a da bi se ova navika formirala i ustalila, u početku je preporučljivo deliti to na manje iznose što ćete lakše podneti - pa tako, na primer, kada dobijete prvi deo zarade, na početku meseca, umesto da novac potrošite na još jedan par cipela (koji vam ne treba) sklonite taj iznos sa strane, a kada stigne ostatak, dodajte još toliko.

Bespotrebno rasipništvo i život od danas do sutra

Možda i najveći od svih grehova, kada je upravljanje ličnim finansijama u pitanju, jeste rasipništvo. Nažalost, malo ko je svestan da deo svojih prihoda doslovno baca u vetar, što zbog ljubavi prema raskošnom životu, što zbog toga što ne vodi evidenciju prihoda i rashoda na mesečnom nivou. Iako zvuči pomalo nerealno, jedna obična Eksel tabela ili planer budžeta mogu prepoloviti bespotrebne troškove: na spisku rashoda lako se mogu uočiti artikli koji se kupuju bez ikakve nužde, oni koji se kupe i bace zbog kratkog roka trajanja, ali i stvari koje mesecima stoje u ormanu sa etiketom, kupljene jer su bile na popustu, a ne zato što su prekopotrebne. Ovakvo vođenje evidencije može lako pomoći da se otarasite navike kupovine stvari koje ničemu ne služe, a ušteđeni novac na kraju meseca prebacite u "kasicu".

Loše isplanirani rutinski poslovi - ubice budžeta

Organizacija životnog prostora još jedan je važan aspekt koji utiče na naš budžet - iako na prvi pogled nema nikakve povezanosti između prostora u kome živimo i novca, oni su itekako isprepletani. Ne samo da pretrpan prostor oduzima našu energiju, čineći nas neproduktivnim i manje energičnim, već i rutinski poslovi održavanja reda i čistoće ili pripremanja obroka oduzimaju dragoceno vreme, a kako smo svi odavno naučili – vreme je novac. Dobrom organizacijom doma uštedećete vreme koje potrošite na sređivanje, koje možete iskoristiti da savladate neka nova znanja koja kasnije možete da unovčite.

Odsustvo jasnog plana aktivnosti

Kažu da nas od dostizanja cilja deli samo jasan plan neophodnih aktivnosti, a zlatno pravilo uspeha koje je mnoge uspešne ljude dovelo do pozicija na kojima su danas, to i potvrđuje: cilj – plan – akcija – rezultat. Jasno postavljen cilj sa rokovima za njegovu realizaciju već je korak napred u odnosu na konfuznost svakodnevnice, a kada je iscrtaju svi neophodni koraci do njega, već ste na pola puta do ostvarenja. Dalje preostaju aktivnosti koje će do tog cilja dovesti, ali i disciplina koja će vas održati na tom putu koji ste sebi zacrtali čak i onda kada je teško. Ovakvo planiranje aktivnosti utiče ne samo na način mišljenja, već i na finansije, budući da planiranjem nekih većih ciljeva poput renoviranja životnog prostora ili kupovine kola jasno možemo definisati sve potrebne korake za prikupljanje novca.

Zapostavljanje sopstvenih interesa

Iako ovo isprva može biti u suprotnosti sa bespotrebnim rasipništvom, ovde je reč o nečemu sasvim drugom - ipak, reč je o odmoru, sportu i ličnom razvoju. Kako su oni povezani sa finansijskom stabilnošću i prihodima? U moru obaveza (posao, kuća, dečije aktivnosti, sređivanje i kuvanje) dešava se često da svoje lične potrebe stavljamo na poslednje mesto, mesto na kome nema ni razvoja, ni kreativnog razmišljanja, ni pronalaženja novih interesovanja koja mogu uticati na kvalitet života. Zbog toga je jako važno svakoga dana izdvojiti makar malo vremena za sebe, za učenje jezika ili nove veštine, za šetnju u prirodi tokom koje ćemo razbistriti glavu, ili čitanje knjige koja će nam otvoriti nove vidike.

image