Svet

Savet bezbednosti UN glasa o nacrtu rezolucije o istrazi sabotaže Severnog toka

Prema izvorima u svetskoj organizaciji, ne postoji opšta saglasnost oko dokumenta koji je predložila Rusija, odnosno, najverovatnije, neće biti usvojen
Savet bezbednosti UN glasa o nacrtu rezolucije o istrazi sabotaže Severnog toka© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Savet bezbednosti UN glasaće danas o rusko-kineskom nacrtu rezolucije o međunarodnoj istrazi povodom sabotaže gasovoda Severni tok 1 i 2, prenosi TASS.

U nacrtu rezolucije upućuje se predlog generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da formira međunarodnu nezavisnu komisiju da sprovede "temeljnu, transparentnu i nezavisnu istragu o svim aspektima sabotaže Severnog toka, uključujući i identifikovanje izvršioca sabotaže, finansijera, organizatora i njihovih saučesnika".

Navodi se da će Gutereš birati stručnjake za komisiju i da će ukoliko rezolucija bude usvojena, u roku od 30 dana morati da dostavi preporuke o predloženim modalitetima za njeno kreiranje.

U dokumentu se pozivaju zemlje koje sprovode nacionalne istrage o eksplozijama gasovoda da u potpunosti sarađuju sa komisijom i dele informacije sa njom. Takođe, podstiče ove zemlje da takođe dele informacije sa drugim zainteresovanim stranama.

Rusija je pripremila prvu verziju rezolucije o Severnom toku krajem februara, ali je nije odmah stavila na glasanje, već je pozvala zemlje Saveta bezbednosti da razgovaraju o tom dokumentu. Od tada su održana tri kruga konsultacija.

Izgledi za rešavanje problema

Prema izvorima u svetskoj organizaciji, ne postoji opšta saglasnost oko dokumenta koji je predložila Rusija, odnosno, najverovatnije, neće biti usvojen.  Za usvajanje rezolucije potrebno je da je podrži najmanje devet članica Saveta bezbednosti.

Bilo koji od stalnih članova može iskoristiti pravo veta, ali će se računati samo ako se na drugi način dobije potreban broj glasova za usvajanje dokumenta. Ako nacrt rezolucije dobije osam glasova, a SAD glasaju protiv, to će značiti da nisu iskoristili veto. Ali ako predlog zakona dobije devet ili više glasova, onda će glasanje protiv značiti korišćenje prava veta.

"Ne radi se o broju glasova, već se radi o načinu na koji glasaju", rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

Prethodno, zapadne zemlje su tvrdile da je Rusija izolovana i da nema podršku unutar SB, jer se protivi inicijativama SB UN oko Ukrajine, dok ostale članice UN podržavaju rezoluciju ili su uzdržane.

Još ranije je bilo poznato da Kina podržava nacrt rezolucije, a ostale stalne članice SB - Velika Britanija, SAD i Francuska, najverovatnije neće da je podrže, mogu da glasaju protiv ili da budu uzdržane kako ne bi dale povoda da blokiraju rad Saveta bezbednosti.

Ostale članice zapadnog bloka SB, među kojima su Malta, Švajcarska, Japan i Albanija, najverovatnije će glasati isto kao i lideri tog bloka. Neke od ovih zemalja su tokom prethodnih izbora bile ili na strani Zapada ili na strani Rusije.

Stavovi ostalih nestalnih članica nije poznat, uključujući Brazil, Gabon, Ganu, Mozambik i Ujedinjene Arapske Emirate, kao i Ekvador.

Dakle, zapadne zemlje sa pravom veta ga možda neće ni iskoristiti kako bi sprečile usvajanje rezolucije.

image