Rusija

Moskva: Ne isključujemo nijednu opciju odgovora na zapadne sankcije

Fokusiramo se na udaljavanje od dolara i supstituciju uvoza Rusija, spremni smo za svaki razvoj događaja, poručuje direktor odeljenja za ekonomsku saradnju ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Moskva: Ne isključujemo nijednu opciju odgovora na zapadne sankcijewww.globallookpress.com © Igor Sinitsyn/imageBROKER.com

Direktor odeljenja za ekonomsku saradnju ruskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Biričevski izjavio je da Rusija na sankcije Zapada reaguje na odmeren i adekvatan način, fokusirajući se na udaljavanje od dolara i supstituciju uvoza.

"Rusija na sankcije Zapada odgovara odmereno i adekvatno, rukovodeći se principima 'nemoj sebe da povređuješ' i 'meri sedam puta'. Kada razvijemo mere reagovanja, fokusiraćemo se na zaštitu naših građana i domaćeg biznisa, na održavanje stabilnosti nacionalne ekonomije i njenog finansijskog sistema. Akcenat je na udaljavanju od dolara, supstituciji uvoza, jačanju tehnološke nezavisnosti", rekao je Biričevski za "RIA Novosti".

On je dodao da se nastavlja prilagođavanje spoljnim izazovima, intenziviraju se programi razvoja perspektivnih i konkurentnih industrija, što se već pokazalo kao efikasno u smislu podrške privredi u teškim vremenima. To primećuju i ruski prijatelji i protivnici.

Prema njegovim rečima, Moskva neće isključiti nijednu opciju odgovora na sankcije Zapada, kao i da je spremna za svaki razvoj događaja, ali da, ipak, pokušava da izbegne ekstremne mere.

"Ne bih želeo da govorim o scenarijima ekonomske, prehrambene i energetske 'apokalipse' do koje bi mogle da dovedu sankcije", rekao je Biričevski i dodao da se nada da će zdrav razum ipak prevladati, a da će, kako je rekao, "zapadne neprijateljske elite" konačno shvatiti da su sankcije protiv Rusije beskorisne i štetne.

Obnova Severnog toka moguća uz volju Zapada

Sudbina gasovoda Severni tok još nije jasna, šteta se može popraviti, ali za to moraju postojati određeni preduslovi sa Zapada, rekao je Biričevski.

"U ovoj fazi veoma je teško govoriti o sudbini gasovoda Severni tok. Generalno, prema mišljenju stručnjaka, oštećeni navoji mogu biti obnovljeni. Kao što je rečeno, mesta eksplozije se nalaze na dubini od oko 100 metara i to omogućava izvođenje radova na sanaciji sa tehničkog gledišta. Međutim, za to moraju postojati politički i ekonomski preduslovi", naveo je.

Prema njegovim rečima, sadašnje akcije zapadnih zemalja da spreče Rusiju da istraži teroristički akt u sopstvenom energetskom objektu ukazuju na nedostatak interesovanja za normalne odnose sa Rusijom u energetskom sektoru.

Biričevski je naglasio da Moskva može da pokrene pitanje nadoknade štete za podrivanje Severnog toka. 

"Ne isključujemo da će se kad tad pokrenuti pitanje nadoknade štete usled sabotaže gasovoda Severni tok", rekao je on.

Ruski diplomata je podsetio da je nakon pojavljivanja istrage američkog novinara Simora Herša, stalna misija distribuirala nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o nezavisnoj međunarodnoj istrazi onoga što se dogodilo.

"Čak i ovde zapadne zemlje aktivno sabotiraju rad na nacrtu rezolucije, pozivajući se na nedostatak 'dokaza' međunarodne istrage. Uprkos tome, nameravamo da nastavimo da insistiramo na sveobuhvatnoj i otvorenoj međunarodnoj istrazi sa obaveznim učešćem ruskih predstavnika", dodao je diplomata.

Rusija se neće povući iz Svetske trgovinske organizacije

Biričevski je dodao da se Rusija neće povući iz Svetske trgovinske organizacije (STO), uprkos pokušajima nekih zemalja da je istisnu.

"Razmatramo sve opcije za naše učešće u multilateralnoj trgovini, analizirajući ravnotežu koristi i troškova punopravnog članstva u STO. Pri tom, polazimo od činjenice da postoje razlozi da ostanemo u organizaciji kao punopravni član, u cilju održavanja stabilnih veza sa zemljama u razvoju koje su spremne da nastave saradnju na ravnopravnoj osnovi i uz obostrano uvažavanje interesa", rekao je diplomata.

Danas se "neprijateljske zemlje" udružuju i pokušavaju da stave tačku na članstvo Rusije u STO, nastavio je on. Pod takvim uslovima, zapadnjaci bi uzeli samostalan izlazak kao dokaz efikasnosti antiruske linije i nastavili da zaoštravaju ovaj kurs.

"Posebnu pažnju posvećujemo interakciji sa partnerima i istomišljenicima iz Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike - zemalja takozvane svetske većine. Interakcija sa njima postaje sve aktivnija i raznovrsnija. Takođe, pravila STO su u osnovi funkcionisanja Evroazijske ekonomske unije (EAEU)", istakao je on.

Prema njegovim rečima, STO je bezalternativna globalna platforma na osnovu koje Rusija gradi trgovinske i ekonomske odnose sa zemljama koje ne sprovode neprijateljske akcije protiv nje.

"Jedinstvena carinska regulativa EAEU zasnovana je na normama multilateralnog trgovinskog sistema i obavezama Rusije u organizaciji. Ruska Federacija, kao članica EAEU, dužna je da poštuje pravila STO, a povlačenje iz nje lišilo bi nas mnogih prednosti koje se odnose na zaštitu zajedničkog tržišta unije od uvoza", zaključio je diplomata.

image