Rusija

Peskov: Reakcija Zapada neće uticati na odluku o razmeštanju nuklearnog oružja u Belorusiji

Zapad želi da zataška temu terorističkog napada na Severni tok, ali mi ćemo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći da se to ne dogodi, poručio je portparol Kremlja
Peskov: Reakcija Zapada neće uticati na odluku o razmeštanju nuklearnog oružja u Belorusijiwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Reakcija Zapada neće uticati na planove Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Takva reakcija, naravno, ne može da promeni planove Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin je sve objasnio u svojim nedavnim izjavama, ovome nema šta da se doda", rekao je Peskov.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u subotu da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da "Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje na Belorusiju, već radi ono što su SAD radile decenijama".

On je precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula i istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz Ugovora START. 

Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je najava da će Velika Britanija isporučiti Ukrajini projektile sa osiromašenim uranijumom. 

Putin je istovremeno napomenuo da je Belorusija dugo tražila da na svojoj teritoriji postavi rusko nuklearno oružje.

" U principu, radimo sve ono što su oni (SAD) radili deceniju. Oni imaju saveznike u određenim zemljama i njihovi nosači su obučeni, njihove posade su obučene. U principu, mi radimo sve što oni rade već deceniju. Oni imaju saveznike u određenim zemljama. I mi ćemo uraditi isto. Upravo me je Aleksandar Grigorijevič Lukašenko upitao za ovo", rekao je Putin.

Zapad želi da zataška temu terorističkog napada na Severni tok

Peskov je naveo da zapadne zemlje preduzimaju sve moguće mere da "priguše" temu eksplozija u Severnom toku, ali da će Rusija nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da da se to ne dogodi.

On je dodao da su opravdani zahtevi za nadoknadu štete koja je nastala usled sabotaže ovog gasovoda. 

"Ako se radi o učešću u sabotaži jedne ili više država, a podaci govore da tako veliki teroristički napad na kritičnu infrastrukturu ne bi mogao biti izvršen bez učešća državne specijalne službe sa svim svojim potencijalima. Onda će, naravno, ovo biti potpuno opravdano pitanje", naveo je portparol Kremlja.

Direktor odeljenja za ekonomsku saradnju ruskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Biričevski izjavio je da Moskva može da pokrene pitanje nadoknade štete za podrivanje Severnog toka. 

"Ne isključujemo da će se kad tad pokrenuti pitanje nadoknade štete usled sabotaže gasovoda Severni tok", rekao je on.

Ruski diplomata je podsetio da je nakon pojavljivanja istrage američkog novinara Simora Herša, stalna misija distribuirala nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o nezavisnoj međunarodnoj istrazi onoga što se dogodilo.

"Čak i ovde zapadne zemlje aktivno sabotiraju rad na nacrtu rezolucije, pozivajući se na nedostatak 'dokaza' međunarodne istrage. Uprkos tome, nameravamo da nastavimo da insistiramo na sveobuhvatnoj i otvorenoj međunarodnoj istrazi sa obaveznim učešćem ruskih predstavnika", dodao je diplomata.

image