Rusija

Podmornice za "Putinovo najmoćnije oružje" spremne do 2024.

Nova divizija koja se formira u sastavu podmorničkih snaga Pacifičke flote, neće uključivati samo "Belgorod" i "Habarovsk", već i druge podmornice, koje će učestvovati u rešavanju problema strateškog odvraćanja
Podmornice za "Putinovo najmoćnije oružje" spremne do 2024.www.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Izgradnja podmornica obalske infrastrukture za specijalne namene "Belgorod" i "Habarovsk", koje će biti nosioci supertorpeda "posejdon", biće završena početkom 2024. godine, prenosi TASS.

Kako se navodi, nova divizija koja se formira u sastavu podmorničkih snaga Pacifičke flote, neće uključivati samo "Belgorod" i "Habarovsk", već i druge podmornice, koje će učestvovati u rešavanju problema strateškog odvraćanja.

Podsetimo, Rusija je proizvela prvi set nuklearnih supertorpeda "posejdon", čiji je izvor dodao i da će ovi projektili biti raspoređeni na nuklearnoj podmornici "Belgorod".

Agencija je otkrila i da su uspešno završena odvojena ispitivanja "posejdonovih" glavnih komponenti, a između ostalog i nuklearnog reaktora koji će torpedu dati sopstveni izvor energije i omogućiti mu neograničen domet.

Reč je, kako su mediji ranije pisali, o "najmoćnijem Putinovom oružju" koje nema nijedna druga mornarica. To su zapravo džinovski podvodni dronovi, odnosno plovila bez posade koja mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali i konvencionalni eksploziv.

Američki i ruski zvaničnici opisali su "posejdona" kao novu kategoriju "oružja za osvetu", sposobnog da izazove radioaktivne cunamije, koji šire smrtonosno zračenje po kopnu pa područje postaje praktično nenastanjivo.

Prvi nosač nuklearnih podvodnih bespilotnih plovila, podmornica "Belgorod" (najveća u poslednjih 40 godina), porinuta je 23. aprila 2019. godine u brodogradilištu "Sevmaš" , a u flotu se uključila početkom prošlog jula.

Podmornica koja inače ima šest nukleardnih torpeda, nestala je sa radara NATO-a u oktobru 2022. godine, a u to vreme, nekoliko medija u Evropi sugerisalo je da su testovi "posejdona" mogući u oblasti Karskog mora.

image