Sport

Australijanac ide protiv svoje vlade i otkriva: Rusi i Belorusi će učestvovati na Igrama u Parizu!

Predsednik Olimpijskog komiteta Australije (AOK) otkrio da će Rusi i Belorusi učestvovati na predstojećim Igrama u Parizu
Australijanac ide protiv svoje vlade i otkriva: Rusi i Belorusi će učestvovati na Igrama u Parizu!Getty © Mark Metcalfe / Stringer

Mat Kerol, prvi čovek australijskog olimpizma, tokom obraćanja medijima saopštio da je plan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da dozvoli Rusima i Belorusima učešće kao neutralnim sportistima.

On je dodao da će, uprkos insistiranju Federalne vlade Australije, ostati pri stavu i podržavati odluku MOK.

Podsetimo, Australija je jedna od 34 zemlje koje su pokrenule inicijativu i pozvale Međunarodni olimpijski komitet da sportistima iz Rusije i Belorusije zabrani nastup na svojim takmičenjima.

"Stav Australijskog olimpijskog komiteta je isti kao i stav MOK-a", istakao je Kerol.

"Mi, kao i svi, mrzimo rat u Ukrajini... U isto vreme, sport služi da ujedinjuje. Nisu sportisti započeli rat, nisu sportisti ti koji izazivaju tugu i tragediju, tako da postoji prilika da se svet zbliži, a ne da se još više razdvoji."

Takođe, naveo je da i da neće biti problema za takmičenje koje će Australijanci organizovati za nekoliko godina.

"Ruski i beloruski sportisti će se takmičiti i na Olimpijskim igrama 2032. godine u Brizbejnu, bez obzira na otpor federalne vlade", potvrdio je Kerol.

Kao primer uzeo je bojkot Olimpijskih igara u Moskvi, kao deo niza akcija koje su pokrenule Sjedinjene Države u znak protesta protiv sovjetske invazije na Avganistan.

"Prisetite se bojkota mnogih zemalja iz 1980. godine. Premijer Australije je mnogo godina kasnije istakao da je država napravila veliku grešku. Kada se rat završi – a završiće se – mnoge zemlje će ponovo sarađivati sa Rusijom", zaključio je predsednik Australijskog olimpijskog komiteta.

image