Rusija

Patrušev: Rusija nikome ne preti, ali ima oružje sposobno da uništi SAD

Tvrdnja pojedinih američkih političara da Rusija neće odgovoriti na preventivni raketni udar na njenu teritoriju je "veoma opasna glupost", rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije
Patrušev: Rusija nikome ne preti, ali ima oružje sposobno da uništi SADwww.globallookpress.com © Iranian Presidency

Rusija je strpljiva i ne zastrašuje nikoga svojom vojnom moći, ali ona ima moderno jedinstveno oružje sposobno da uništi bilo kog neprijatelja, uključujući i SAD, u slučaju da njena državnost bude ugrožena, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev za ruski list "Ruskaja gazeta".

Zaboravljajući lekcije istorije, neki na Zapadu već govore o osveti, koja će dovesti do vojne pobede nad Rusijom, primetio je Patrušev.

Prema njegovim rečima, uverenje Vašingtona da Rusija neće odgovoriti na preventivni raketni udar na njenu teritoriju u slučaju direktnog sukoba je "veoma opasna glupost".

Ranije su brojni mediji, oslanjajući se na servis "FlajtRadar24", pisali da je američki strateški bombarder B-52H "stratofortres" izveo simulirani nuklearni udar na Sankt Peterburg sa udaljenosti od 200 kilometara iznad ostrva Gotland u Baltičkom moru.

"Iz nekog razloga, američki političari, zaslepljeni sopstvenom propagandom, ostaju uvereni da će, u slučaju direktnog sukoba sa Rusijom, SAD biti sposobne da nanesu preventivni raketni udar, nakon kog Rusija više neće moći da odgovori. Ovo je neviđena glupost, pritom veoma opasna", naglasio je Patrušev.

Rusija i Kina glavne prepreke dominaciji SAD u svetu

SAD će Kinu, svog glavnog ekonomskog rivala, pokušavati da suzbiju isto onako kako pokušavaju sa Rusijom, rekao je Patrušev.

"Od 1945. izvor svake eskalacije tenzija na globalnom nivou je neobuzdana želja američkih vlasti da zadrže vodeću ulogu u svetu. Kako smatraju, u tome ih koče dve velike sile, Rusija i Kina", rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, Ameriku frustrira ne samo što Rusija "vodi nezavisnu politiku jačanja multipolarnog sveta, već je u superiornija u odnosu na Ameriku u duhovnom, moralnom i vojnom pogledu".

"Kina je glavni ekonomski konkurent Amerike. Posle pokušaja da oslabi Rusiju, Vašington će se obračunati sa Kinom", dodao je Patrušev.

Zapad loše predviđa

Zapad je ozbiljno pogrešio kada je računao na kolaps ruske ekonomije, podelu društva i proteste u zemlji, s obzirom na to da Rusija neće da se ekonomski izoluje, ruska privreda ostaje integrisana i otvorena za saradnju sa suverenim zemaljama koje žele prosperitet, rekao je Patrušev.

"Pod pritiskom Vašingtona mnoge zapadne kompanije su napustile rusko tržište. Međutim, ozbiljno su pogrešile računajući na kolaps naše privrede i rast revolucionarnog raspoloženja u društvu", kazao je on.

U poslednjoj deceniji Zapad stvara tehnološki poredak u kome bi samo on trebalo da cveta, a ostatak sveta da se zadovolji periferijom društveno-ekonomskog razvoja, kazao je on i dodao da zapadni lideri besne zbog uravnotežene reakcije Rusije na pritisak sankcija.

"Naša zemlja iritira lidere SAD i Evrope zbog svoje ekonomske nezavisnosti, zbog toga što ne zavisi ni od čijih sirovina, i jer razvija nezavisnu naučnu misao, dok su same zapadne zemlje potpuno zavisne od transnacionalnih kompanija i od globalnih lanaca privredne industrije", istakao je Patrušev.

Engleska i Francuska bi brzo utonule u haos da su, na primer, njihovim zemljama uvedene sankcije na istom nivou kao Rusiji, objasnio je ruski zvaničnik.

Rusija je ispravila svoje greške nakon raspada SSSR-a

Posle raspada SSSR-a, Rusija je započela "rad na greškama" i sada može da obezbedi i svoju unutrašnju stabilnost i bezbednost od spoljnih pretnji, rekao je Patrušev.

Podsetio je da su konkretne mere za uništenje SSSR-a odobrene pre 75 godina poznatom direktivom Saveta za nacionalnu bezbednost SAD NSC 20/1 (NSC 20/1) "Zadaci za Rusiju". Po sadržini i duhu taj dokument, usaglašen 18. avgusta 1948. godine, nosi vojno-strateški karakter bez vremenskih ograničenja, prema rečima Patruševa, izgleda da važi za sva vremena i svaki mogući scenario.

"Sa raspadom Sovjetskog Saveza, na Zapadu je nastala euforija. Međutim, nije dugo trajala, jer je Rusija učila iz svojih grešaka. Danas naša zemlja može da obezbedi ne samo unutrašnju stabilnost, već i bezbednost svog naroda od spoljne pretnje", naglasio je Patrušev.

SAD terorističkim napadima želele da destabilizuju Evropu

Nikolaj Patrušev ne isključuje da iza terorističkih napada poslednjih godina u Evropi stoje SAD s ciljem da destabilizuju situaciju na kontinentu.

"Evropska unija je u migracionom ćorsokaku. Mnogi od migranata ne samo da ne žele da se integrišu u evropsku porodicu, već i stvaraju svoje kalifate, terajući lokalne vlasti i stanovništvo da žive po njihovim zakonima", naveo je Patrušev.

Zajedno sa migrantima u Evropu putuju predstavnici kriminalnih grupa i militanata, počinioci terorističkih nedavnih, čuvenih terorističkih napada u Londonu, Briselu i Parizu postali su građani, dodao je on.

"Ako znamo da su Al Kaidu, ISIS i druge terorističke organizacije tada stvorile SAD, a teroriste u Siriji i Iraku obučavaju instruktori CIA-e, onda je moguće da ti isti ljudi stoje iza priprema terorističkih napada u Evropi. Njihov cilj je da destabilizuju situaciju na kontinentu, prema čijoj budućnosti su SAD indiferentne", naglasio je Patrušev.

Kolaps EU nije daleko

Evropsku uniju čeka kolaps, koji "nije daleko", Evropljani neće tolerisati da ih doveka guraju u otvoreni sukob sa Rusijom, kazao je Patrušev i dodao da su SAD zainteresovane za raspad Evropske unije kako bi eliminisale svog ekonomskog rivala.

Prema njegovim rečima, Amerikanci su već učinili mnogo da Stari svet izgubi status moćnog ekonomskog igrača.

"U velikoj meri, upravo zbog toga Vašington vrti priču o antiruskim sankcijama. Svedoci smo radikalne promene ekonomskog modela EU, zasnovanog na kombinaciji jeftinih energetskih resursa iz Rusije i naprednih evropskih tehnologija", objasnio je Patrušev.

Sprovođenje zajedničkih planova sa Vašingtonom za smanjenje sirovinske i tehnološke zavisnosti od Kine neće naneti ništa manji udarac Evropi, dodao je on.

Američka finansijska piramida se urušava

Prema njegovim rečima, američka finansijska piramida, izgrađena pomoću štamparske prese, propada sve dublje i dublje, s obzirom da model nekontrolisane štampe, u kojem su bilo kakvi ekonomski problemi bukvalno samo posipaju novcem, ne može da funkcioniše večno.

"Sa spoljnim dugom većim od 31,5 biliona dolara, SAD se sve više približavaju defoltu. Pad nivoa poverenja u dolar, koji nije podržan realnom robom, niti sa sistemom naduvanih špekulativnih transakcija na berzi, što će dovesti SAD u veliku finansijsku krizu", naglasio je on.

U 18. i 19. veku Rusija je dva puta pomogla SAD da izbegnu kolaps, kazao je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

"Naša vekovna kultura zasnovana je na duhovnosti, saosećanju i milosrđu. Rusija je istorijski branilac suvereniteta i državnosti svakog naroda koji joj se obratio za pomoć. Najmanje dva puta smo spasili SAD - tokom Rata za nezavisnost i građanskog rata", podsetio je Patrušev i dodao da je ovaj put pomaganje SAD da održe svoj integritet neprikladno.

SAD se protiv Rusije bore do poslednjeg Evropljanina

SAD su spremne da se bore protiv Rusije ne samo do poslednjeg Ukrajinca, već i do poslednjeg Evropljanina, napomenuo je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

"Pentagon je čak i za vreme Hladnog rata, na najmanju pretnju SSSR-a, bio spreman da Evropu pretvori u radioaktivnu pustinju. Malo je verovatno da se nešto promenilo u glavama američkih stratega", kazao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, u akcijama sadašnjeg Zapada se vidi nastavak kolonijalne politike prošlosti, s obzirom da zapadni lideri pljačkaju ukrajinsko žito i preprodaju po previsokim cenama najsiromašnijim zemljama.

"Amerikanci koriste slogane o gladomoru, optužujući našu zemlju da izaziva svetsku krizu sa hranom. Ne sumnjam da će tokom vašingtonskog 'Samita za demokratiju' ponovo preuveličati ovu temu. Istovremeno, sami zapadnjaci blokiraju isporuku ruskog žita i đubriva u inostranstvo, a oni jednostavno pljačkaju ukrajinsko zrnevlje i preprodaju ga po previsokim cenama najsiromašnijim zemljama pod iznuđivačkim uslovima, kao što su to činili njihovi kolonijalni preci", naglasio je Patrušev.

SAD žele da uspostave dominaciju na Evro-azijskom kontinentu

Dugoročni cilj SAD i NATO-a je uspostavljanje vojne dominacije nad Evro-azijskim kontinentom sa njenog istočnog krila, smatra Patrušev.

"Ponovno opremanje australijske flote u okviru nove alijanse AUKUS, uključujući snabdevanje nuklearnim podmornicama, vojnu podršku Tajvanu i Južnoj Koreji ukazuju na dugoročni cilj SAD i NATO-a – uspostavljanje dominacije nad Evro-azijskim kontinentom sa njegovog istočnog dela", rekao je Patrušev.

Militarizacija Japana uz podršku SAD sugeriše da njegovi stanovnici ponovo žele da budu kamikaze, ginući za interese drugih, rekao je Patrušev.

"Vašington je gurnuo Tokio na novu militarizaciju. Oslanjajući se na udarno oružje, japanski premijer Fumio Kišida objavio je da njegova zemlja od SAD nabavlja 400 krstarećih projektila 'tomahavk'. Pored naoružavanja Japana, Vašington pokušava da oživi duh japanskog militarizma, koji je, čini se, iskorenjen 1945. godine", rekao je Patrušev.

Stiče se utisak da još jednom žele da od stanovnika ostrvske države prave kamikaze, koji ginu za interese drugih, naglasio je on.

image