Srbija i Balkan

Hilov hladan tuš za Kamberija: Briselski sporazum se tiče KiM, a ne manjina u Srbiji

Pojedini albanski političari sa juga Srbije, predvođeni Šaipom Kamberijem, a pod finansijskim pokroviteljstvom Aljbina Kurtija, pokušavaju da nametnu kao obavezu Srbije da formira udruženje Albanaca po istom modelu kao Zajednica srpskih opština
Hilov hladan tuš za Kamberija: Briselski sporazum se tiče KiM, a ne manjina u Srbiji© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče rešavanja pitanja Kosova i Metohije, a ne pitanja albanske manjine u tzv. Preševskoj dolini.

"Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje", rekao je Hil odgovarajući na pitanje Bujanovačkih o zahtevima Albanaca iz opština tzv. Preševske doline za reciprocitetom u odnosu na prava Srba sa KiM.

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da "to sa briselskim dijalogom nema nikakve veze".

Podsetimo, pojedini albanski političari sa juga Srbije, predvođeni poslanikom u Skupštini Šaipom Kamberijem, a pod finansijskim pokroviteljstvom  Aljbina Kurtija, pokušavaju da nametnu kao obavezu Srbije da formira udruženje Albanaca po istom modelu kao Zajednica srpskih opština.

Kamberi je čak u Vašington poveo delegaciju Albanaca i sastao se sa kongresmenima, pokušavajući da izlobira ova svoj nerealni zahtev.

Sa druge strane, Hil kaže da je zvanična politika SAD da podržava Briselski dijalog i postignuti sporazum, čiji je značajan deo uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

"Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice", rekao je ambasador SAD.

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena koji su posle susreta sa albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije deo Briselskog sporazuma.

image