Rusija

Kako je Feđa zaradio orden za hrabrost: Ranjeni dečak koji je spasao drugarice

Desetogodišnji Fjodor i još dve devojčice vozili su se u školu u jednom od automobila na koje je pucano u Brjanskoj oblasti prilikom upada terorista iz Ukrajine, a ranjeni dečak je uspeo da pobegne i drugarice da odvede u zaklon
Kako je Feđa zaradio orden za hrabrost: Ranjeni dečak koji je spasao drugarice© bryanskobl.ru

Školarac Fjodor Simonjenko koji je, bez obzira na sopstvene rane, spasao dve devojčice prilikom napada ukrajinskih diverzanata u Brjanksoj oblasti dobiće orden za hrabrost ukazom koji je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Za hrabrost i nesebičnu smelost koju je pokazao u vršenju građanske dužnosti, dodeliti orden `Za hrabrost` Fjodoru Vitalijeviču Simonjenku, učeniku Novoropske škole Klimovskog okruga u Brjanskoj oblasti", navodi se u dokumentu.

Početkom marta na teritoriju Brjankse oblasti je sa teritorije Ukrajine prodrla diverzantsko-izviđačka grupa, koja je pucala na dva automobila, čiji su vozači poginuli.

Desetogodišnji Fjodor i još dve devojčice vozili su se u školu u jednom od automobila. Dečak je zadobio prostrelnu ranu, ali je uprkos tome uspeo da odvede devojčice u zaklon.

Dečak je operisan, a lekari su uspeli da izvade metak koji je ušao u prostor između grudnog zida i pluća. Fedor je proveo oko dve nedelje u bolnici, sredinom marta je otpušten.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se u Brjansku odigrao teroristički napad.

"Otvorili su vatru videći da su u vozilu deca. Ovaj zločin čine neonacisti i njihovi gospodari. Siguran sam da će ti isti gospodari brzo zaboraviti današnji zločin. Ali opet ponavljam: neće uspeti – mi ćemo ih zgromiti", rekao je Putin tokom obraćanja učesnicima obrazovnog programa "Škola nastavnika".

Kako je spasao devojčice

"Shvatio sam da je bolje da ne stojimo u mestu. U tom trenutku sve se dešavalo naglo, nisam odmah shvatio šta se dešava. Palo mi je na pamet da se kroz šumu može otići do drugog sela", rekao je Feđa za rusku redakciju RT dok je bio na bolničkom lečenju.

Prema njegovim rečima, vatra je otvorena dok su se kola kretala, ali vozač je stao, otvorio zadnja vrata i viknuo deci da beže iza obližnjih kuća.

Nakon toga, dečak je izvukao dve devojčice iz automobila i počeli su da beže. Prema njegovim rečima, bilo je strašno jer je znao da mogu da ih ubiju.

Nije odmah shvatio da je ranjen, video je krv tek kad su došli do susednog sela i kada je skinuo majicu i primetio rupu u njoj.

Na pitanje da li sebe smatra herojem, Feđa je odgovorio: "Ne znam".

image