Rusija

Putin: Rusiji se nameće dedolarizacija, SAD seku granu na kojoj sede

Rusija bi nastavila da koristi američku valutu, ali ne može zbog sankcija, poručio je Putin
Putin: Rusiji se nameće dedolarizacija, SAD seku granu na kojoj sede© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da sve veću upotrebu kineskog juana i drugih valuta u Rusiji u transakcijama sa stranim partnerima ne treba posmatrati kao napad na američki dolar.

U intervjuu za TV kanal Rusija 24, Putin je rekao da je ta odluka nametnuta njegovoj zemlji zapadnim sankcijama.

"Koristili bismo dolar, ali nam to ne dozvoljavaju, pa kako da izvršimo plaćanja? U valuti koja je prihvatljiva za naše trgovinske partnere. Juan je jedna takva valuta, pogotovo što ga koristi i Međunarodni monetarni fond", naveo je ruski lider.

Brojne sankcije uvedene Moskvi kao odgovor na Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini uključuju stavljanje na crnu listu određenog broja ruskih banaka i njihovo uklanjanje iz SVIFT međubankarskog sistema za razmenu poruka, kao i zabrane transakcija sa ruskim finansijskim subjektima i zamrzavanje deviznih rezervi.

Ograničenja su oduzela Rusiji mogućnost da obavlja širok spektar međunarodnih transakcija u dolarima i evrima, zbog čega je Moskva izgubila poverenje u ove valute.

Dok Rusija od prošle godine pojačava korišćenje alternativnih valuta u transakcijama, ranije ovog meseca Putin je predložio da se kineski juan koristi šire, ne samo u trgovini sa Kinom, već i u transakcijama Rusije sa zemljama Afrike i Latinske Amerike.

Putin je ponovio da će Rusija nastaviti da širi upotrebu valuta koje smatra pouzdanim.

"Naši partneri sa zadovoljstvom pristaju da s nama trguju u juanima. Zemlje koje proizvode naftu na Bliskom istoku rekle su da takođe žele da koriste juan. Postepeno ćemo širiti njegovu upotrebu i proširiti obim valuta koje smatramo pouzdanim. Da, razumemo da postoje određene prednosti za dolar danas, postoje određena ograničenja u valutama koje koristimo, ne samo juan, već i druge valute. Ali svaka zemlja je zainteresovana da ojača svoju nacionalnu valutu i sve zemlje će nastojati da to učine", rekao je Putin.

Ruski lider smatra da Sjedinjene Države "seku granu na kojoj sede" ograničavanjem upotrebe dolara u zavisnosti od političke situacije.

"Postoji sama činjenica da su nam zamrznuli devizne rezerve. Sve zemlje sveta, uveravam vas – barem one koje imaju rezerve – počele su da se pitaju koliko je Amerika pouzdana kao partner. I svi su došli do zaključka da je nepouzdan", dodao je Putin.

image